Korshags fisksoppa med hälleflundra & räkor
4 portioner
- 600 gram hälleflundra, skinn- och benfri
- 400 gram färska räkor med skal
- Strimlade sockerärtor och dillvippor, för garnering
Räkfond
- 1 msk smör
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- 3 dl ljus lager öl eller ett veteöl
- 2 dl vatten
Soppbas
- 1 msk smör
- 0,5 fänkål, hackad
- 1 liten gul lök, finhackad
- 0,5 tsk timjan, torkad
- 1 msk fiskfond
- 1 röd chili, finhackad
- 5 dl grädde
- 3 tsk salt
Gör så här
Börja koka räkfonden: Skala räkorna. Fräs skalen tillsammans med tomatpuré och smör i en kastrull ett par minuter. Späd med vatten, vin och öl. Låt koka 10 minuter utan lock. Sila bort skalen. Spara räkfonden.
Fräs fänkål, timjan och lök i smör i en gryta utan att ta färg. Häll på räkfond, grädde, chili och salt. Låt koka ihop 10 minuter.
Dela hälleflundran i kuber, ca 5 x 5 cm. Lägg kuberna i soppan och stäng av plattan. Sätt på ett lock så att värmen behålls. Efter 5 minuter är fisken klar.
Häll upp soppan i portionsskålar. Toppa med sockerärtor, räkor och dillvippor.
För er Viktväktare:
Mitt WW: Grön 43, Blå 29 för hela satsen om man använder matlagningsvin (ist för vitt vin) och 4%-ig matlagningsgrädde.
SmartPoints Flex: 29 SP Flex för hela satsen om man använder matlagningsvin (ist för vitt vin) och 4%-ig matlagningsgrädde.
SmartPoints: 43 SP för hela satsen om man använder matlagningsvin (ist för vitt vin) och 4%-ig matlagningsgrädde.
Recept och bild – Korshags