Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Dansa Samba med mig!

skriv ut

Tobias Karlsson och hans bäste vän Joakim Norsten ville göra något alldeles speciellt tillsammans. Den ena kan dans, den andra kan musik – resultatet blev en “dansikal” med Cornelis Vreeswijks stora visskatt. “Dansa Samba med mig – en hyllning till Cornelis” hade premiär i torsdags och kommer att visas i hela Sverige.

I “Dansa samba med mig” får vi uppleva den odödliga skalden Cornelis på ett helt nytt sätt. Dansare från Let´s Dance illustrerar låtarna som framförs av Evelina Schönberg Olsén, Jonathan Jaarnek Norén, Joakim Norsten och kompletteras med artister såsom Lill Lindfors och Alexander Rybak. Cornelis skulle fyllt 80 år i år och gjorde under sin livstid 100-tals visor som vi fortfarande går runt och trallar på.

Vi får följa flickan i den röda klänningen och hennes liv som liten föräldralös flicka från den fattiga favelan i Brasilien till ankomsten i Sverige och vägen till en vuxen kvinna. Vi får se mötet med en äldre svensk sjöman som värnar om henne och ger henne en trygghet. Hon växer sig starkare och bestämmer sig för att lämna allt mörker bakom sig och resa till det ”felfria” Norden tillsammans med honom.

Vid ankomst till Sverige märker flickan att allt kanske inte är så rosenrött som hon trott. Redan den första dagen i det nya landet vågar flickan dela med sig lite av sin kultur när hon i slutet av första akten lär de torra svenskarna att dansa lite samba. Något dessa Skandinaver aldrig sett förut.

Hon passar absolut inte in och hennes enda lycka i livet är relationen till den äldre mannen och den sprudlande kärleken hon nu känner för hans son. Den äldre mannen blir tvungen att åka på de sju haven igen med båten ”Felicia”, men båten förliser och mannen dör. När flickan möts av det sorgliga beskedet rasar hennes liv samman, men hon reser sig återigen, mycket tack vare dansen.

I en tid då empatin verkar ebba ut i världen, handlar denna historia om att vi ibland måste våga räcka ut en hand till andra, både för att hjälpa eller för att själva få en knuff i rätt riktning. Det handlar om hur det är att, likt Cornelis som kom till Sverige vid 12 års ålder, plötsligt befinna sig i ett annat land och inte passa in, men hur det går att kämpa sig förbi alla hinder på vägen och en dag vara en av landets största poeter. På samma sätt visar sig flickan i ”Dansa samba med mig” också ha oanad potential trots hennes tillsynes ofördelaktiga giv i livet.

Publiken bjuds på en resa mellan kärlek, svartsjuka, svek, utanförskap, passion och åtrå. Scenen är enkel, dansnumren välkomponerade och dansarna otroligt proffsiga. Musiken är välkänd och sångarna gör den absolut rättvisa och här vill vi särskilt lyfta fram Evelina Schönbergs Olséns – vilken röst! Just på premiärkvällen ville inte tekniken samarbeta riktigt, men får man bara till det tekniska och får dansa i hop sig lite till så kommer detta att bli en helt magisk show, förutsättningarna finns definitivt. Alla ingredienser finns där, det ska bara bli lite bättre flyt av alltsammans – sen är är succén given!

Medverkande

Tobias Karlsson, Calle Sterner, Björn Törnblom, Jeanette Karlsson, Maria Zimmermann, Elisabeth Novotny, Malin Johansson, Sigrid Bernson, Tobias Bader, Alexander Svanberg, Henric Stillman, Joanna Stillman, Maria Bild, Joakim Norsten, Jonathan Jaarnek Norén och Evelina Schönberg Olsén.

Turnéplan

Torsdag 14-sep Premiär Örebro

Fredag 15-sep Örebro

Lördag 16-sep Örebro

Lördag 16-sep Örebro matiné

Fredag 22-sep Umeå

Lördag 23-sep Umeå

Fredag 29-sep Gävle

Lördag 07-okt Kalmar

Lördag 14-okt Västerås

Lördag 21-okt Linköping

Lördag 28-okt Malmö

Lördag 04-nov Helsingborg

Lördag 11-nov Karlstad

Lördag 18-nov Jönköping

Tisdag 21-nov Göteborg

Onsdag 22-nov Göteborg

Fredag 01-dec Växjö

Lördag 02-dec Växjö

Fredag 08-dec Södertälje

Lördag 09-dec Södertälje

Torsdag 14-dec Stockholm

Fredag 15-dec Stockholm

Lördag 16-dec Stockholm

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 31 times, 1 visit(s) today