Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Old London Ale från 1905

skriv ut

För varje nytt recept som tagits fram på Fuller’s sedan 1845 har varje bryggmästare skrivit ner sina recept i den handskrivna ”Book of Brewer’s”. Varje år går man tillbaka för att upptäcka ett nytt recept och i år har valet fallit på en Old London Ale från 1905.

Det är en ynnest för varje bryggmästare på Fuller’s att få tillgång till den unika samling ölrecept som bryggeriet samlat på sig sedan 1845. Det är den traditionen som gör det möjligt för dagens ölintresserade att upptäcka en bit av brittisk ölhistoria år för år. Varje år väljs ett nytt recept ur boken ut för att återskapas, och man gör allt för att efterlikna receptet i så stor utsträckning som möjligt.

Fuller’s förre bryggmästare John Keeling var den som tog initiativet till serien Past Masters under 2011, den första ölen som bryggdes var en XX Strong Ale med recept från 1891. Med hjälp av den gamla bryggboken kan man återuppliva gamla recept skapade av tidigare bryggmästare med nya moderna ingredienser. Årets upplaga är Fuller´s Past Master 1905 Old London Ale och är den åttonde lanseringen i serien.

Receptet kommer från en Burton ale med anor från 1905. Då var en Burton ale stark, mörk och en något sötare ale. Under första halvan av 1900-talet var denna ale mycket populär på fat bland Londons pubar, speciellt under de kallare månaderna. Årets upplaga har en alkoholhalt på 7,9 % vilket inte var ovanligt före andra världskriget. Då var Burton känd för att vara en alkoholstark och smakrik ölstil, vilket vi även ser i denna moderna upplaga.

Ölet har en mörk gyllene färg med maltiga och söta toner av torkad frukt, karamell och nötter i doften tillsammans med Fuggles- och Clusterhumlen adderar en något kryddig ton. Smaken är mörkt fruktig och maltig i karaktären, kombinerad med karamell, kex och kryddigt, humligt avslut. Alkoholstyrkan i ölet är märkbart men välbalanserat och kompletterar den fylliga smaken och mjuka stilen som är typiskt London Burton.

 

Fuller’s Past Master’s 1905 Old London Ale

Art.nr: 99918

Pris: 39,90 kr

 

 

Text och bild – pressmaterial

Visited 11 times, 1 visit(s) today