Du i Fokus
BöckerTeaterUpplevelser

This is it – After Darks avsked

skriv ut
Bert Christer Lindarw föddes 3 mars 1953 i Eskilstuna. Christer flyttade till Stockholm som 19-åring och hade redan då hunnit med flertalet uppträdanden i bla olika folkparker. Efter 40 år på scen tackar nu hans livsverk After Dark för sig med en enastående show som redan spelat i Göteborg för fullsatta hus och som nu kommer till Stockholm.

Det var 1976 på diskoteket Shazam i Stockholm som det tog fart på riktigt. Det var då som Lindarw och Lasse Flinckman introducerade begreppet dragshow i Sverige. De öppnade kort därefter sin egen klubb, After Dark, som snabbt blev den tidens kändismagnet. 1978 filmade SVT produktionen på plats och med tanke på att det då bara fanns två tv-kanaler så kände snart alla till dem. 1980 gjorde de sin första egna show, en succé som sedan följts av ett 20-tal till. Lindarw och Flinckman har dessutom framfört två minnesvärda bidrag i Melodifestivalen 2004 och 2007, La Dolce Vita respektive (Åh) När ni tar saken i egna händer.

40 år senare summerar Christer Lindarw sitt liv i en egen bok, This is my life, som släpptes i samband med premiären i Göteborg. Boken har ett lyxigt omslag och en mycket innehållsrik insida. Lindarw berättar om uppväxten i Eskilstuna med en ensamstående mor, hur hon stöttade honom i allt han ville göra: rita, sy sina egna kläder, sjunga och spela teater. I de rikt illustrerade memoarerna tar han med läsaren bakom kulisserna. Han berättar ödmjukt om konflikten med Flinckman och om de svåra åren på 1980-talet, då flera av hans vänner och kollegor dog i aids. En vacker, innehållsrik och alldeles fantastisk bok som man gärna kan läsa innan man ser föreställningen This is it. På så sätt får man bakgrunden till hela historien och många av numren i föreställningen.

This is it sätter kanske inte punkt för After Dark, men summerar åren som gått inom både drag och show, men även politiskt när det gäller gayrörelsen. After Dark har omedvetet öppnat dörrar för väldigt många och varit stora förebilder för fler än de någonsin kan förstå. Showen är helt igenom superb! Det är magiska scenkläder, som alltid när Lindarw är inblandad, genomtänkta nummer, många skratt men även sorg. Lasse Flinckman är en självklar del i After Dark, showen görs mycket i hans minne och dedikeras till honom och han är även med på sitt sätt flera gånger.

Är man ett hängivet fans, så är detta ett “måste” att se, men showen har något för alla och det visar de stående ovationerna efter föreställningen. This is it är på ett sätt showernas show och är svår att överträffa. Lindarw må ha fyllt 60+ men det märks bara på att klackhöjden är något lägre och att han har ett lite lugnare tempo. Han säger själv att detta är den sista stora showen han är med och sätter upp, och så kan det nog vara – men han kommer definitivt att synas på scen igen – på ett eller annat sätt.

This i it med After Dark visas på Oscarsteatern from 14/9. Föreställningen är 2 tim och 15 min inkl paus.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita samt pressbilder.

Visited 14 times, 1 visit(s) today