Du i Fokus
ResorUpplevelser

Sju Instagramvänliga boenden i Dalarna

skriv ut

Jakten på de unika övernattningarna är mer intensiv än någonsin – allt för att sätta extra guldkant på resan. I Dalarna finns trädkojan som ser ut som en julgranskula, en flotte mitt på sjön, en gammeldags fäbod med all inclusive och total tystnad och avskildhet i nationalparken. Självklart gör det också sitt till att de flesta gör sig otroligt bra på bild. Här är sju helt unika boenden i Dalarna.

1. Trädkoja bland trädtopparna

Övernatta i någon av de två lyxiga träd- och skogskojorna hos Näsets Marcusgård, som gör att du verkligen blir ett med naturen. Kojorna, som hyrs ut året om, är utrustade med alla bekvämligheter du kan behöva. Sängar, golvvärme, vedeldad spis och LED-belysning. Välj mellan trädkojan ”Supermåne”, som hänger likt en röd lysande julgranskula bland trädtopparna, med chansen att låta vinden vagga dig till sömns och se soluppgången från kupolfönstret. Annars väljer du den unika skogskojan ”Oddis öga”, med magisk utsikt över den trolska omgivande skogen.

Näsets Marcusgård, Furudal.

2. Glamping i vildmarken

Tänk att du ligger i en dubbelsäng i ett stort ljust tält med utsikt över en vildmarkssjö. Det är precis som att tälta, men ändå sova i en skön säng med rena lakan som på hotell. Glamping är ett nytt sätt att campa för dig som vill komma närmare naturen men ändå ha det bekvämt. En typisk ”glampingdag” på Korså Forest Camp vaknar du upp till skvalpande vågor, äter frukost på bryggan för att sedan ta en paddeltur med tillhörande dopp. Kanske plockar du bär och svamp i skogen, vilar i en hängmatta eller kryper upp med en filt framför lägerelden.

Korså Forest Camp, Falun.

3. Samisk kåta

Sov på renskinn till knastret från eldstaden under stjärnornas sken. Njut av den fantastiska fjällvärlden i Grövelsjön, kombination med en stämningsfull inblick i den samiska kulturen. Under kvällen är det möjligt att boka middagspaket med samiska smaker, där du äter flera olika rätter och samtidigt får ta del av berättelser om den samiska matkulturen. Efter middagen övernattar du i en av kåtorna, med fjällvidderna utanför tältduken – som garanterat adderar extra krydda till frukosten dagen efter.

Renbiten, Grövelsjön.

4. Flytande hotellrum på flotte mitt på sjön

Ta kanoten till det flytande hotellrummet som ligger på en flotte mitt på Orsasjön. Incheckning sker ”som vanligt” på närliggande Kungshaga Hotell, där du hämtar nycklar till såväl rummet som de kanoter som ingår i rumspriset. Därefter är det bara att ta de första paddeltagen mot nattvilan, som ligger ca 10–15 minuters paddeltur ut i sjön. Där finns en dubbelsäng, bord och bänk, en kemisk toalett med handfat och rinnande vatten, batteribelysning och möjlighet att ladda mobilen via USB. Liggandes på sängen kan man se utsikten runtom genom fönstren och glasdörren. Man kan även sitta ute på en liten uteplats och njuta av utsikten, naturen och lugnet.

Kungshaga Hotell, Orsa.

5. Mitt i nationalparken

Ute på fjället, en timmes vandring från ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna. Stugorna har gasolkök, vedkamin och köksutrustning samt sängar med madrass, filt och kudde. Hämta vatten i bäcken, gå på dass och tänd levande ljus på kvällen. Ett enkelt men bekvämt boende med andra ord. Det går dessutom att hyra eka, kajak eller kanot och fiska i Rösjön, precis utanför dörren. För att inte tala om bastun, som med bästa läge har fri sikt åt alla håll mot de omgivande fjällen. Dagarna spenderas med vandringar runt om i nationalparken eller åt att bara njuta av de milsvida fjällvyerna.

Rösjöstugorna, Fulufjället/Särna.

6. Gammeldags fäbod med all inclusive

Hämta karta, vägbeskrivning och packad matsäck vid incheckningen. Vandra sedan till egen fäbod i den avlägsna skogsgläntan för ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning. Där är jordkällaren fylld med hemlagade godsaker, så att du kan laga kvällens mat över öppen eld. Kryp sedan ner i bekväma sängar under varma duntäcken, bäddade med linnelakan och vakna på morgonen till skogens ljud och fåglarnas kvitter.

Wålsteds, Dala-Floda.

7. Helt utan mottagning

Vid Navarsjön i norra Dalarnas vildmark ligger Navardalens Vildmarksstation. Här väntar lugn och ro i marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Njut av totalt av- och bortkopplade dagar i vildmarksmiljön – anläggningen är elfri och har begränsad mobiltäckning. Istället finns gott om tid att bada i den vedeldade bastun, fiska i sjön och utforska den spännande och vackra naturen. Uppvärmning, matlagning och belysning sker med ved, gasol, fotogen och stearinljus. Garanterat spartanskt mys!

Navardalens Vildmarksstation, Älvdalen.

 

Text och bild – Visit Dalarna

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today