Du i Fokus
Hälsa & MotionResorUpplevelser

Fyra måsten för cykelfantasten

skriv ut
Slingrande stigar genom tät tallskog, doserade kurvor med skönt flow och vackra vyer. Cykling är hetare än någonsin och allt fler vill ta sig ut i naturen på sadeln. Här är fyra cykelområden i Dalarna där alla kan hitta en cykelled på sin nivå och kan tillfredsställa – eller väcka – cykelsuget.

1. Idre Fjäll

Cykling på Idre Fjäll är en aktivitet att göra tillsammans. I Skills area kan man vässa tekniken. Här kan man träna kurvteknik, köra stentrappan eller träna hopp i grön, blå eller röd linje eller varför inte utmana varandra i Dual pumptrackbanan. Testa härliga banor som Sagoskogen, AllaKan och Jippi. Lederna slingrar sig som en berg-och-dalbana längs fjällsidan och ner i gammelskogen som omger Idre Fjäll.

För den som söker fler utmaningar i form av uppförsbackar ger sig på nyheten ”Toppflow”, en led med både flow och velodromkurvor som startar vid Skills Area för att sedan leta sig upp till topprestaurangen Utsikten – allt inramat av Dalarnas kanske mest profilstarka fjäll Städjan. En magisk upplevelse!

2. Orsa Grönklitt

Samtliga leder utgår från Längdcentrum där det också finns cykeluthyrning, verkstad och sportshop. De flesta lederna är blå, men av väldigt olika karaktär. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Orsa Rovdjurspark i blickfånget. Andra tar dig ut i den riktiga vildmarken med ett lugn och storhet som är svår att beskriva, men fantastisk att uppleva.

En rolig och varierad röd led är 5,5 km långa Fryksåsrundan. Där väntar både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjlighet till grillning vid grillplats. Underlaget varierar, med allt från större lättcyklad stig till lite mer tekniska och steniga stigar.

3. Vasaloppsarenan

Stigcyklingen i Mora bjuder på snabba, roliga och lättcyklade stigar. Utgångspunkten för de olika lederna i området är centralt belägna Mora Parken, där det också finns camping, hotell och stugboende. Då Vasaloppsspåret och Vasaloppsarenan går genom själva campingen är det lätt att direkt ge sig ut på turer med valfri längd längs de klassiska 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora.

I augusti går Vasaloppets sommarvecka av stapeln, med motionslopp på cykel i olika längd och för hela familjen. Här finns alltifrån från Cykelvasan 30 med sina 30 km till Cykelvasan 90. Förra året anpassades upplägget av loppen utifrån rådande omständigheter och genomfördes i form av Hemmavasan. Håll dig uppdaterad om genomförandet för 2021 års cykelevenemang via Vasaloppets hemsida.

4. Säfsen Resort, Ludvika

Säfsen Resort ligger i en dal omringat av böljande berg, stora skogar och många sjöar. Det gör cyklingen i området omväxlande och det spelar ingen roll om du tränar distans inför långlopp, törstar efter stökig stigcykling eller bara vill ut på en skön tur. Framför allt är Säfsen en familjeanläggning, där 20 km långa Stackrundan är nybörjarvänlig. MTB-leden är en lättcyklad grusvägstur liksom en perfekt halvdagsutflykt med fika. Turen startar på cykelbanan från Hyttan och går ner genom Fredriksberg och vidare ut på den gamla järnvägsbanken och längs Lisjöns stränder.

Dessutom finns Säfsens cykelarena, med en bana där det går att träna på balans, teknik, stabilitet och fokusering. Ofta finns också anläggningens egna MTB-instruktörer på plats och kan komma med användbara tips.

 

Text, tips och bild – Visit Dalarna

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today