Blåvioletta skönheter utsedda till årets perenner

skriv ut
Liva upp rabatten med vackra perenner som får trädgården att blomma år efter år. Årets perenn är Allium ‘Millenium’, den lila Trädgårdskantlöken.

Perenner är samlingsnamnet på växterna som får din trädgård att blomma år efter år. Det finns mängder av olika sorters perenner att välja bland som generellt är mycket tacksamma växter. I år har Svenska Perennagruppen utsett Allium ‘Millenium’, Trädgårdskantlöken till årets perenn. En vacker växt med lila blommor som blommar ända fram till sent in på hösten.

Plantagen har även utsett deras egen perenn. Årets Plantagen perenn är Geranium ‘Rozanne’, Trädgårdsnäva, en näva med intensivt vackra blåvioletta blommor och ljus mitt. En växt som likt Trädgårdskantlöken blommar ända fram till sent in på hösten och både gör sig vacker i en blandad rabatt och som marktäckare.


Så här planterar och sköter om din perennrabatt på bästa sätt.

Planera utformningen av rabatten innan du påbörjar planteringen. Du bör ha rabattens läge i åtanke när du påbörjar utformningen då det är viktigt att du väljer perenner utifrån denna aspekt. Detta för att dina perenner ska må bra och blomma rikligt.

Rita upp en enkel skiss över rabatten och markera vart varje perenn ska planteras för att få en överskådlig blick innan du påbörjar planteringen. För att skapa ett harmoniskt intryck bör du eftersträva att plantera cirka åtta plantor per kvm och placera samma perennsort i grupper om tre till fem.

Ha växternas höjd i åtanke när du placerar ut dina perenner. Höga perenner passar till exempel bäst att plantera längst bak i rabatten.

Pryd din rabatt med perenner som blommar under olika perioder. På så sätt kommer din rabatt blomma från tidig vår och fram till sent inpå hösten. Information om blomningstiden hittar du på etiketten på växtens kruka.

Plantera dina perenner i sex steg:

1. Ta bort allt ogräs.

2. Blanda den nya planteringsjorden med näringsrik kogödsel.

3. Placera ut perennerna utifrån din skiss.

4. Plantera i samma höjd som de växt i krukan och tryck till försiktigt.

5. Se till att du vattnar perennerna rikligt direkt efter plantering.

6. Tillsätt trädgårdsgödsel tre till fyra veckor efter plantering och vattna regelbundet.

 

Och njut av din trädgård! Det är det viktigaste av allt!

 

Text och bild – Plantagen