Nytt framtidsmuseum har öppnat i Dubai – följ med till framtiden – år 2071

skriv ut
Museum of the Future i Dubai har äntligen öppnat för besökare. Här kan besökare få en fingervisning om hur livet kan se ut år 2071 – på teman som rymden, naturen, välbefinnande och hälsa.

Den 77 meter höga museibyggnaden har en spektakulär rund form och har konstruerats med parametrisk design och speciell 3D-teknologi: byggnadens fasad har inte ett enda skarpt hörn. Här inne kan man följa med på en resa till framtiden och se hur livet kan komma att se ut om 50 år.

På en av utställningarna ”New Moon” kan man som besökare till exempel uppleva en rymdstation 600 kilometer över jordens yta och bli klokare på livet i rymden – och utforska hur månen i framtiden kan bli en källa till förnybar energi.

Den natur-tematiserade utställningen fokuserar på Amazonas regnskog, här kan man komma tätt inpå arter och detaljer i miljön, som annars är osynliga för blotta ögat.  På utställningen om välbefinnande tas besökare med till en fristad från det digitala livet, där man utmanas till att återupprätta förbindelsen mellan kropp och sinne.

Museet har sju våningar, varav fem av dem består av ovan nämnda utställningar. Hela första våningen är dedikerad till ”framtidens hjältar”, barnen, som här kan designa, bygga och vara kreativa under ledning av lokala guider.

Ett av världens vackraste museer enligt National Geographic

Den globalt erkända publikationen National Geographic korade Museum of the Future till ett av världens 14 vackraste museer förra året- och det är inte svårt att förstå varför: Den 77 meter höga museibyggnaden har en väldigt speciell, rund form, som skapats med parametrisk design och särskild 3D-teknologi. Byggnaden har inga skarpa hörn, vilket är nytänkande i sig inom arkitektur.

Museets fasad består av 1024 paneler av rostfritt stål som tillsammans täcker en yta på 17 600 kvadratmeter. Panelerna har skapats av robotar och varje panel består av fyra lager, som var och en monterats individuellt. Det omfattande arbetet med att få klart fasaden tog ett och ett halvt år. Museets elförsörjning kommer från en solcellsanläggning på 4000 megawatt som är kopplad till byggnaden.

Entrébiljetter till Museum of the Future kostar 145 DH (omkring 370 kr) men är gratis för barn under 3 år och vuxna över 60 år. Besökare rekommenderas att avsätta tre timmar till besöket men man kan stanna så länge man vill.

 

Text och bild – Pressmaterial