Du i Fokus
Resor

Kärnan blir åter ett året-runt-besöksmål

skriv ut

I år återinförs året-runt-öppet för Kärnan i Helsingborg, anledningen är det ökade intresset från såväl helsingborgarna som hitresta till staden. Förra året tog sig hela 37 897 personer upp för de 146 trappstegen till toppen av Helsingborgs historiska torn. Nu öppnar man upp för ännu fler, året om.

Kärnan i Helsingborg står där den står och där den har stått i mer än 700 år. Tornet är en del av stadens historia och en av de mer välbesökta sevärdheterna. De senaste åren har antalet besökare ökat och man har slagit besöksrekord två år i rad. Ett förslag om ett året-runt-besöksmål lämnades till kulturnämnden och i mitten av januari blev detta verklighet. I Kärnan finns upplevelsen Kärnan – mellan himmel och helvete där man i tre berättelser på ett annorlunda sätt tar del av Danmarks och Kärnans medeltida historia.

– Vi ser fram emot att kunna bemöta det ökade intresset från såväl invånare som turister. I år vill vi verkligen att Kärnan ska få all den uppmärksamhet som tornet förtjänar. Vi planerar flera nya programpunkter som komplement till allt som redan finns på plats i tornet, som museibutiken, utställningen Kärnan: mellan himmel och helvete och Jacob Pedersen fantasifulla Kärnan-modell byggd av Lego-bitar, säger Jonas Heintz, avdelningschef på Helsingborgs museum.

Familjevänliga drop-in-visningar är en del av det nya programmet för 2024. Man fortsätter också med konceptet Tornfolk, där historiska återskapare ger besökarna en inblick i olika ämnen, yrken eller händelser som hör till tornets och stadens historia. Senare under våren presenteras även Kampen om Kärnan. Det är en gruppaktivitet för alla som vill lära sig mer om lokalhistorien på ett underhållande sätt. På Helsingborgs museum berättar man att det är både en interaktiv visning och tävling på samma gång, där deltagarna samlar ledtrådar för att kunna lösa uppdraget och vinna kampen.

För mer information om Kärnan besök karnan.se

Text och bild – Pressmaterial

Visited 40 times, 1 visit(s) today