Du i Fokus
Dryck

En italiensk ikon är tillbaka – Villa Puccini Chianti DOCG i klassisk bastflaska!

skriv ut

En italiensk ikon är tillbaka. Nu lanseras Villa Puccini Chianti DOCG i samma flaska som på 1970-talet kom att pryda varenda pizzeria och många hem i Sverige. Vinet är lika klassiskt. 100% sangiovese från odlingar i Chiantis högst klassade DOCG-område.

Den bastklädda vinflaskan är en symbol för det verkligt italienska. Filmhistorien är fylld av romantiska scener där just bastflaskan får symbolisera Italien. Marcello Mastroianni dricker vin ur en sådan flaska i Fellinis “Det ljuva livet” och när Lady & Lufsen delar en tallrik spagetti i sin förtrollade kärleksscen är det i skenet av ett stearinljus i en bastflaska.

Flaskorna är genuint förknippade med den toskanska vinhistorien. De började tillverkas redan på 1300-talet för att skydda det ömtåliga och dyrbara glaset mot stötar. När bastflaskan omnämns för första gången är det i världslitteruren, den förekommer i Giovanni Boccaccios berömda Decamerone, som skrevs redan 1350.

På italienska kallas den rundade bastflaskan för ”fiasco”. Det är ett märkligt ord som har samma betydelse som vårt fiasko. En teori är att de flaskor som blev misslyckade för att glasblåsarna blåst in för mycket luft kallades fiasco. I betydelsen misslyckande har ordet sedan vuxit in i andra språk. Under 1900-talets första decennier sysselsatte fiascotillverkningen fler än 1 000 glasblåsare i Toscana och man uppskattar antalet bastvävare till 30 000. 1965 bestämdes att Chiantiviner måste buteljeras på ”il fiasco”, en lag som kom att gälla under många år.

Villa Puccini Chianti DOCG är ett stiltypiskt och traditionellt Chiantivin som får sin karaktär från Toscanas signaturdruva sangiovese. Doften är bärig med toner av körsbär, plommon och björnbär. Smaken är fyllig, med livfulla syror, inslag av mörk choklad, salvia, vildhallon och bergamott. I eftersmaken märks körsbär och en lätt ton av tobaksblad, svarta vinbär och lakrits.

Vinet är ett förträffligt val till det toskanska köket. Passar perfekt till smakrika pastarätter med kryddiga såser, till pizza och parmesanstinna risottos. Bör drickas ungt då den höga syran balanserar den körsbärsrika frukten.

Villa Puccini Chianti DOCG 2022 – finns i beställningssortimentet
Artikelnummer: 70095
Pris: 119 kronor


Text och bild – pressmaterialVisited 79 times, 1 visit(s) today