Ugnsomelett med svamp
4 portioner
Omelettsmet
- 5 ägg
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 krm salt
- 1/2 krm vitpeppar
Svampstuvning
- 2 burkar skivade champinjoner (eller runt 500 g färska svampar)
- 1 msk smör & rapsolja
- 1 hackad lök
- 2 msk majsstärkelse
- 3 dl grädde
- salt & svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm med höga kanter.
Skilj gulor och vitor och börja med att vispa vitorna till ett hårt skum. Vispa sedan gulor, mjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke. Vänd ner vitorna i äggulesmeten med stora luftiga tag.
Häll smeten i formen och ställ nederst i ugnen. Grädda i ca 20-30 minuter eller tills omeletten har “stannat” och ytan fått fin färg.
Koka svamp på svag värme tills nästan all vätska är borta. Tillsätt fettet och löken och låt allt fräsa ihop några minuter. Strö över majsenamjölet, rör ut detta ordentligt så alla eventuella klumpar försvinner och häll på grädden. Koka ihop tills det tjocknar och smaka av med salt och peppar.
Lägg stuvningen ovanpå den varma omeletten och servera genast.
För er Viktväktare:
Points: 17 P för hela, om man använder lättmjölk, max 4%-ig grädde. Lägg till för fettet som formen smörjs med.
Personliga Points: 25-29 PP för hela, om man använder lättmjölk, max 4%-ig grädde. Lägg till för fettet som formen smörjs med.
Mitt WW: Grön 7, Blå 4 per portion om man använder lättmjölk, max 4%-ig grädde och 1 – 2 tsk margarin till att smörja formen.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita