Långpannekyckling med vitlök- och basilikakräm

skriv ut
4 portioner
  • 8 medelstora potatisar
  • 2 rödlökar
  • 2 förkokta majskolvar
  • 2 msk olivolja
  • 4 kycklingfiléer
  • 250 gr körbärstomater
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk balsamvinäger

Vitlök- och basilikakräm

  • 250 gr matlagningsyoghurt
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 stor vitlöksklyfta
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela varje kycklingfilé i fyra lika stora bitar. Bryn kycklingen i en stekpanna lite snabbt på hög värme (den behöver inte vara genomstekt, det görs i ugnen.

Dela varje potatis i fyra klyftor. Skala och klyfta löken. Skiva majsen i ca 2 cm tjocka skivor. Fördela potatis, lök och majs jämnt i en ugnsform. Lägg på kycklingen. Dela tomaterna i halvor, finhacka basilikan och ha ner även detta i gratängen. Ringla över olja och vinäger, salta och peppra, blanda om alltsammans.

Gratinera i ugn ca 20-30 minuter, tills potatisen är mjuk. Bland under tiden ihop  krämen genom att pressa ner vitlöksklyftan i matlagningsyoghurten, blanda ihop med citronsaften och basilikan.

Servera gratängen med krämen.

 

För er Viktväktare:

MittWW: Grön 39 (3 för krämen), Blå 23 (0 för krämen) för hela gratängen om man använder Larsas fettfria yoghurt till krämen.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita