Kallrökt lax med grön sparris, citronkräm och färskpotatis
4 portioner
- 500 g grön sparris
- 1 kg färskpotatis
- 500 g kallrökt lax
- 2 citroner
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- peppar
- färsk dill för dekoration
Gör så här:
- Förbered citronkrämen genom att blanda crème fraiche, majonnäs och dijonsenap i en skål. Riv skalet från en citron och pressa ur saften från båda citronerna. Tillsätt rivet citronskal och hälften av citronsaften i krämen. Rör om väl och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan för att smakerna ska kombineras.
- Skala och koka färskpotatisen i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
- Skär bort den träiga delen av grön sparris och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2-3 minuter tills den är krispig och mör. Låt sparrisen rinna av och skölj den sedan i kallt vatten för att bevara den gröna färgen.
- Dela den kallrökta laxen i mindre bitar.
- När potatisen har svalnat något, skär den i mindre bitar eller halvor, beroende på storlek.
- Placera den kokta sparrisen, färskpotatisen och kallrökta laxbitarna på ett serveringsfat.
- Ringla citronkrämen över ingredienserna eller servera den i en skål bredvid. Garnera med färsk dill.
För er Viktväktare:
Points: 19 Points för potatisen och 12 Points för all sås om man använder fettfri yoghurt och lättmajonnäs.
Recept och bild – Gunnar Frykfors
Visited 68 times, 1 visit(s) today