Du i Fokus
Mat & Dryck

Kallrökt lax med grön sparris, citronkräm och färskpotatis

skriv ut
4 portioner

  • 500 g grön sparris
  • 1 kg färskpotatis
  • 500 g kallrökt lax
  • 2 citroner
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • färsk dill för dekoration
Gör så här:
  1. Förbered citronkrämen genom att blanda crème fraiche, majonnäs och dijonsenap i en skål. Riv skalet från en citron och pressa ur saften från båda citronerna. Tillsätt rivet citronskal och hälften av citronsaften i krämen. Rör om väl och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan för att smakerna ska kombineras.
  2. Skala och koka färskpotatisen i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
  3. Skär bort den träiga delen av grön sparris och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2-3 minuter tills den är krispig och mör. Låt sparrisen rinna av och skölj den sedan i kallt vatten för att bevara den gröna färgen.
  4. Dela den kallrökta laxen i mindre bitar.
  5. När potatisen har svalnat något, skär den i mindre bitar eller halvor, beroende på storlek.
  6. Placera den kokta sparrisen, färskpotatisen och kallrökta laxbitarna på ett serveringsfat.
  7. Ringla citronkrämen över ingredienserna eller servera den i en skål bredvid. Garnera med färsk dill.

För er Viktväktare:

Points: 19 Points för potatisen och 12 Points för all sås om man använder fettfri yoghurt och lättmajonnäs.

Recept och bild – Gunnar Frykfors

Visited 50 times, 1 visit(s) today