Stugröd – med doft och smak av lugn och sommar
Inför sommaren lanserades Stugröd, ett smakrikt och ekologiskt rött vin som andas kontemplation, sol och semester. Vinet är en hyllning till något av det mest svenska vi har; den röda stugan med vita knutar. Stugröd lanseras i en generös och praktisk bag- in- box som är lätt att ta med sig både till huset på landet och utehänget.
”Svemester” är ett begrepp som vi svenskar tagit till våra hjärtan. Aldrig har vi semestrat så mycket inom landets gränser som nu. Försäljningen av fritidshus ökar och många är de som har eller drömmer om ett alldeles eget smultronställe på landet. Det mustiga innehållet i Stugröd kommer bland annat från det soldränkta vindistriktet Apulien i Italien, det mest populära vinlandet i Sverige.
–Vinet är gjort av utvalda ekologiska druvor och har inbjudande smaker av röda bär, mörk choklad, en fläkt av kanel och inslag av tobak. Då det är mjukt och utan märkbar strävhet passar det utmärkt att dricka rakt upp och ned som det är, säger vinmakare Donato Antonio Giuliani.
När det gäller matkombinationer är svensk husmanskost såsom köttbullar med gräddsås och lingon, wallenbergare eller kåldolmar utomordentliga sällskap. Stugröd är även ett perfekt val till sommarens grillkvällar med nära och kära.
-Det känns väldigt kul att lansera ett vin som hyllar Sverige och landsbygden. Bara tanken på en röd stuga får många att drömma sig bort och längta till lugn och ro med familj och vänner. Det är de finaste stunderna av sommaren man minns, säger Monia Jensen, Senior Business Development Manager på Anora.
Caroline i köket har komponerat ihop ett grillrecept som passar utmärkt till Stugröd.
Grillspett och krämig dillpotatis med saltgurka
4 portioner
600 g nötkött, t ex entrecôte/ryggbiff eller fläskkarré
150–200 g rökt sidfläsk i bit eller valfri korv
salt
Nymald peppar
Grillspett
Potatissallad
Ca 800 g kokt kall färskpotatis
1 liten hackad rödlök
1 dl hackad gräslök
4 hela saltgurkor i stavar
Ca 7 dl löst packad babyspenat
Dressing
2 äggulor
1 tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk grov skånsk senap
4 ansjovisfiléer
1 ½ dl hackad dill
1 ½ dl rapsolja
2 msk vatten
salt
nymald vitpeppar
1. Grillspett: Skär kött och fläsk eller korv i mindre bitar. Varva valfria ingredienser på spett. Om grillspett av trä används blötlägg dem i kallt vatten en stund, då bränner de inte så lätt.
2. Grilla spetten hastigt runtom. Nötkött får gärna ha en rå kärna i mitten, men fläskköttet ska vara precis genomstekt. Krydda med salt och peppar.
3. Sallad: Börja med dressingen. Mixa äggulor, citron, vitlök, senap, ansjovis och dill med mixerstav i en hög smal skål.
4. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och smaka av med salt och peppar.
5. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Vänd ner rödlök, gräslök, gurka och spenat strax före servering.
Stugröd bag-in-box går lätt att beställa till din närmaste Systembolagsbutik.
Stugröd bag-in-box
Ursprung: Italien
Artikelnr: 53059
Alkohol: 12%
Volym: 3000 ml
Pris: 199 kr
Text, recept och bild – Anora