Du i Fokus
Resor

Vätterleden – Sveriges vackraste väg

skriv ut

Vätterleden mellan Gränna och Jönköping har blivit utnämnd till Sveriges vackraste väg. Med sina makalösa vyer över Vätterns klarblå vatten har denna vägsträcka fångat våra hjärtan. Detta är resultatet efter en historisk omröstning.

När man tar sig fram på vägarna i Sverige är det lätt att hänföras av de vackra landskapen som omger en. Men i ett land med tusentals vägar är det en fråga som alltid svävar i luften: Vilken är egentligen den allra vackraste?

För att besvara den här frågan lät Forsbergs Fritidscenter samla in åsikter från över 1 000 svenskar. Efter en spännande och engagerad röstning är det nu officiellt – E4 Vätterleden, sträckan mellan Gränna och Jönköping, är Sveriges vackraste väg.

– Vi gratulerar Vätterleden till utnämningen Sveriges vackraste väg. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. Med sina makalösa vyer över Vätterns klarblå vatten har denna vägsträcka fångat hjärtan och ögon i över 60 år, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men det var inte en enkel seger för Vätterleden, det var ytterst jämnt i toppen. Vätterleden samlade 13 procent av rösterna, bara aningen fler än Höga kusten-slingan (12 %) och kustvägen på Österlen (11 %).

– Det jämna resultatet är en tydlig påminnelse om den fantastiska mångfalden av natursköna vägar som Sverige har att erbjuda, säger Jonas Karlsson. Från de oändliga skogarna och de glittrande sjöarna till de mäktiga fjällen och de charmiga kuststräckorna, finns det något som tilltalar varje resenär. Det är också denna imponerande bredd och variation som gör Sverige till en sann drömdestination för bil- och husvagnssemestrar.

Bohusläns kustväg och Ölands gamla kustväg hamnar strax bakom topp tre, med 10 respektive 9 procent av rösterna. Sedan är det ett hopp ner till Fårö runt (7 %) och ytterligare ett till Vildmarksvägen (5 %) som är Sveriges högsta asfalterade väg, på sjunde plats.

Sveriges 10 vackraste vägar – enligt svenska folket

  1. Vätterleden, Gränna-Jönköping (E4)
  2. Turistvägen Höga kusten, Ullånger-Höga kustenbron (E4)
  3. Kustvägen Österlen, Brösarp-Ystad (Väg 9/Kustvägen)
  4. Kustvägen Bohuslän, Smögen-Tanumshede (väg 174/163)
  5. Ölands gamla kustväg, Äleklinta-Byrum
  6. Fårö runt
  7. Vildmarksvägen, Vilhelmina-Strömsund (väg 342)
  8. Tällbergsvägen, Alternativ till väg 70 mellan Leksand och Rättvik via Tällberg
  9. Flatruetvägen, Härjedalens fjällplatå
  10. Norgevägen, Kiruna-Riksgränsen (E10)

Text och bild – Pressmaterial

Visited 34 times, 1 visit(s) today