Du i Fokus
Dryck

MZ Raval by Måns Zelmerlöw

skriv ut

När Måns Zelmerlöw tillsammans med Hermansson & Co tidigare i år lanserade sitt första vin, en ekologisk och veganvänlig Cava, visade sig samarbetet bli en omedelbar succé. Nu kommer uppföljaren – MZ Raval by Måns Zelmerlöw från legendariska D.O Terra Alta i Katalonien som både är ekologiskt och veganvänligt.

MZ Raval kommer i glasflaskor där varje flaska har ett helt eget, unikt utseende. Detta eftersom flaskorna är gjorda av återvunnet glas, vilket ger små färgvariationer i glaset samt luftbubblor som ger en vågig textur. Defekter eller skönhetsvariationer som annars kan innebära att flaskan kasseras vid produktion, tas här om hand vilket minskar produktionsspill upp till 25%. Då flaskan innehåller 65-75% återvunnet glas från externa och interna källor bidrar den till minskad klimatpåverkan jämfört med vanligt glas.

MZ Raval by Måns Zelmerlöw är ett rött vin gjort på druvorna syrah och garnacha, och är precis som Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw både ekologiskt och veganvänligt. Musten från syrah-druvorna har lagrats på stora franska och amerikanska ekfat i 6 månader, medan den populära druvan garnacha lagrats i betongtankar i 12 månader. Lagringssätten ger vinet en finstämd karaktär, lite animaliska toner och en lätt vaniljsötma.

Vinet har fått namnet MZ Raval by Måns Zelmerlöw efter den historiska stadsdelen El Raval, där Måns bodde i under sina år i Barcelona och där han utvecklade sitt starka intresse för mat och dryck.

– Mat och dryck är min verkliga melodi utanför musiken! Jag älskar Spanien, och jag älskar att laga mat till min familj och mina vänner. Att få möjligheten att utveckla min palett och kunskap inom vin tillsammans med Hermansson & Co och Barcelona Brands S.L är en dröm som gått i uppfyllelse. MZ Raval är ett vin som inte har tagit några genvägar när det kommer till framställning, smak och hållbarhet. I Terra Alta ligger vinodlingarna på extremt höga höjder och de som skördar druvorna för hand i de branta sluttningarna är verkligen vinvärldens ”heroes”, säger Måns Zelmerlöw.

Druvorna i MZ Raval by Måns Zelmerlöw är skördade i Terra Alta som är den sydligaste DO- vinregionen i Katalonien, norra Spanien. Terra Alta, som betyder högt land, ligger vid gränsen till Tarragona med bergstoppar på 950 meter. På flaskans etikett kan man avläsa ”old wine”, vilket innebär att druvorna kommer från vinstockar som är upp till 60 år gamla, något som ger ytterligare en dimension till vinet, både doft- och smakmässigt.

– Jag kunde inte vara mer stolt över denna lansering. Garnacha är min favoritdruva som odlas världen över, men garnacha från just Spanien har oftare en eldigare och mer smakintensiv karaktär. Detta är ett riktigt hantverksvin där vi också har ett hållbarhetstänk. Och så är det ett sådant vin som verkligen passar till allt, men framförallt är det ett suveränt matvin. Det kastar en direkt till en stökig gata i Barcelona, berättar Måns.

Vinet har en klar, mörk rubinröd färg, doften är  nyanserad, fruktig och kryddig. Mörka mogna skogsbär, såsom vildhallon, körsbär och björnbär. Lite animalisk ton och inslag av vanilj, fattoner, lite sötlakrits, mineral och salvia.

Detta är ett välbalanserat, medelfylligt vin med en generös frukt och kryddighet i smaken. Ett vin med ursprungspräglad stil. Smak av skogsbär såsom körsbär, björnbär och vildhallon. I smaken finns även toner av svartpeppar, mineral och salvia. Vinet har en finstämd fatkaraktär, lite animaliska toner och vaniljsötma. Härlig fräschör, rund fyllig munkänsla och lång, behaglig eftersmak.

Serveras vid cirka 16–18°C till kötträtter, vilt, lamm, nöt och fågel. Vinet passar även mycket bra ihop med spanska korvar, pasta, chark och lagrade ostar. Perfekt till höstens middagar eller myskvällar.

MZ Raval by Måns Zelmerlöw finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment.


MZ Raval by Måns Zelmerlöw
Pris: 119 kr
Art nr: 52958

 

 

Text  – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today