Du i Fokus
Mat & Dryck

Chili con carne med vispad smetana och lime

skriv ut
Laga Alexandra Zazzis härliga och smakrika Chili con carne med Betavivo. Perfekt som lunch eller middag och enkelt att göra matlådor av.

4 portioner
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilikrydda (hetta efter smak)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 selleristjälk
  • 1 bit Habanero eller annan valfri chili (styrka efter smak)
  • 250-300 g högrevsfärs
  • matolja att steka i
  • 1 burk vita stora, kokta bönor i vatten
  • 1 burk röda, kokta bönor i vatten
  • 1-2 tsk balsamvinäger

Topping, vispad smetana

  • 1-1,5 dl smetana
  • 1 ekologisk lime
  • färsk koriander
  • salt och nymalen svartpeppar, smaka av
  • 0,9 dl Betavivo/portion
Så här gör du!

Ta en torr stekpanna och rosta spiskummin, paprikapulver och chilipulver. Lägg sedan i olivolja och tomatpuré, rör om 1 minut, finhacka vitlök, selleri, chili och lök och låt svettas några minuter utan att få färg. Häll i tomaterna och låt sjuda 10-15 minuter, mosa gärna med en puréstomp för att finfördela tomaterna, smaka av med salt och peppar.

Under tiden, ta fram en kastrull och stek färsen på hög värme i lite olja tills det börjar få färg. Salta och peppra. Skölj bönorna i kallt vatten och häll i rör om och häll sedan i den kryddiga tomatsåsen. Låt sjuda ytterligare minst 10 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar samt ev mer chili.

Topping:

Vispa smetana tills det blivit hårt, riv i skal från ekologisk lime. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk koriander, en klyfta lime och dagens portion av Betavivo.

 

Recept och bild – Pressmaterial/Karo Pharma

Visited 33 times, 1 visit(s) today