Valnötsfocaccia
Till ett stort bröd behöver du:
- 25 g jäst
- 6 dl kallt vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk nötig rapsolja (eller t.ex. olivolja) + olja till garnering
- ca 13 dl vetemjöl
- 50 g grovt hackade valnötter
- ev. flingsalt till garnering
Gör så här:
Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Jag brukar ta 3-4 dl vetemjöl och arbeta in det och sedan arbeta in 1 deciliter i taget tills det tar slut. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Inga klumpar ska finnas. Smörj en stor bunke invändigt med lite olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten eller mellan 8-12 timmar.
Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut den på en bakplåtsklädd långpanna och tryck ut med en mjölad eller blöt hand. Gör hål i degen och droppa över lite olja. Strö på valnötter och tryck ner dem lite granna. Strö över lite flingsalt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa utan duk under tiden ugnen blir varm, cirka 20-30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat.
För er Viktväktare:
Mitt WW: Grön 100, Blå 97 för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.
SmartPoints Flex: 97 SP Flex för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.
SmartPoints: 100 SP för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.
Recept och bild – Nadjaskitchen