Du i Fokus
BakningMat & Dryck

Valnötsfocaccia

skriv ut
Detta bröd kan vem som helst lyckas med, även den som aldrig har bakad bröd förr. Testa och imponera stort på dina vänner. Valnötter i bröd är ju så fantastiskt gott, mycket godare än i bakverk, så jag rekommenderar det starkt. Gör degen på kvällen (eller på morgonen om du vill ha det nybakat till middagen) och låt den kalljäsa i mellan 8-12 timmar. Observera att degen ska vara lös, så att du inte tror att du har gjort något fel. Det som är det bästa med Focaccia är att det bakas i långpanna, bara att hälla ut degen på plåten och in i ugnen! Jag har använt en nötig rapsolja till detta, men du kan självklart ta den olja du har hemma.

Till ett stort bröd behöver du:

  • 25 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk nötig rapsolja (eller t.ex. olivolja) + olja till garnering
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 50 g grovt hackade valnötter
  • ev. flingsalt till garnering

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Jag brukar ta 3-4 dl vetemjöl och arbeta in det och sedan arbeta in 1 deciliter i taget tills det tar slut. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Inga klumpar ska finnas. Smörj en stor bunke invändigt med lite olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten eller mellan 8-12 timmar.

Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut den på en bakplåtsklädd långpanna och tryck ut med en mjölad eller blöt hand. Gör hål i degen och droppa över lite olja. Strö på valnötter och tryck ner dem lite granna. Strö över lite flingsalt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa utan duk under tiden ugnen blir varm, cirka 20-30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 100, Blå 97 för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.

SmartPoints Flex: 97 SP Flex för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.

SmartPoints: 100 SP för hela brödet. Lägg till SP för olja du droppar över.

 

Recept och bild – Nadjaskitchen

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today