Du i Fokus
Bakning

Stjärnkocken Alexander Sjögrens semmelrecept

skriv ut
12-20 stycken semlor

Till degen: 

  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 80 g smör (normalsaltat)
  • 1 dl strösocker

Till fyllning: 

  • 500 g mandelmassa
  • 1 dl mald mandel
  • ½ dl hackad mandel
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk vaniljsocker
  • ½ dl florsocker
  • 1½ dl mjölk
  • 3 dl lättvispad grädde till topping

Extra het vägg: 

Whiskey & Kardemummamjölk:

4 portioner

  • 2 dl lantmjölk
  • 2 msk Tullamore D.E.W.
  • 1 ½ msk farinsocker
  • 1 krm mald kardemumma
Gör så här:

Fördeg:  

Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.

Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

Resten av degen:  

Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning:  

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering: 

Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Extra het vägg:

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

 

Recept och bild – Alexander Sjögrens

 

Visited 34 times, 1 visit(s) today