Stjärnkocken Alexander Sjögrens semmelrecept
12-20 stycken semlor
Till degen:
- 2 dl mjölk
- 7 dl vetemjöl
- 25 g jäst
- 1 st ägg
- ½ tsk salt
- 1 msk kardemumma
- 80 g smör (normalsaltat)
- 1 dl strösocker
Till fyllning:
- 500 g mandelmassa
- 1 dl mald mandel
- ½ dl hackad mandel
- 1 droppe bittermandelolja
- 1 msk kardemumma
- 2 msk vaniljsocker
- ½ dl florsocker
- 1½ dl mjölk
- 3 dl lättvispad grädde till topping
Extra het vägg:
Whiskey & Kardemummamjölk:
4 portioner
- 2 dl lantmjölk
- 2 msk Tullamore D.E.W.
- 1 ½ msk farinsocker
- 1 krm mald kardemumma
Gör så här:
Fördeg:
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.
Resten av degen:
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
Fyllning:
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.
Montering:
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.
Extra het vägg:
Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.
Recept och bild – Alexander Sjögrens