Ardbeg 1815 – en hyllning till hantverkarna på Islay
Ardbeg 1815 är en av de mest omtalade utgåvorna, som släpptes av destilleriet i samband med 200-årsjubileet för två år sedan. Ardbeg 1815 är mycket originell då den sedan 1974 destillerades och mognade på bourbonfat, från 1975 på sherryfat och därefter lagrades den i 33 år. När destilleriet stängdes 1981-1989 sparades faten och 2008 flyttade Dr. Bill Lumsden whiskyn till glasbehållare för att bevara perfektionen. Sedan dess har Ardbeg 1815 förvarats på destilleriet på Islay.
Lagringen på bourbon- och sherryfat har gett Ardbeg 1815 en djup färg av bärnsten. Doften inleds av en härlig söt trärök som övergår till en doft av romrussinglass. Därefter känns dofter av nybakat bröd, croissanter och brioche. Denna vintagewhisky har fått rika toner av mörk chokladtryffel, svartvinbär och anis.
Texturen är krämig och len, och smaken har ett spännande spektrum av smaker av jasmin, Lapsang Souchong-te, söt kola, saftiga apelsiner samt kryddor så som kanel, stjärnanis och peppar. Rökigheten smälter in väldigt naturligt och konstant genom hela smakupplevelsen, utan att ta över de komplexa smakerna. Eftersmaken är lång av russin och dadlar, och avslutningen är lika söt som de minnen den lämnar bakom sig.
Ardbeg 1815 finns i begränsad upplaga att beställa från Systembolagets privatimport från den 25 augusti 2017.
Text och bild – pressmaterial