Du i Fokus
Resor

Hanaholmen blandar konst med avkoppling

skriv ut
Hanaholmen är ett totalrenoverat konferenscentrum i utkanten av Helsingfors med moderna utrymmen, högklassig restaurang och eget hotell med havsutsikt. Vill du ha ett fantastiskt boende under din vistelse i Helsingfors är det hit du ska komma!

Grundprinciperna för Hanaholmens verksamhet är att förmedla nyttan av finskt-svenskt samarbete samt att stärka finländarnas tillhörighet till den nordiska familjen. Huset är väldisponerat och fyllt av inspirerande nutidskonst från Sverige och Finland. Utrymmena är fräscha och fungerande med modern teknik och alla funktioner under samma tak. Hit kommer man på semester, konferens eller för att fira något.

När Sverige i samband med Finlands jubileumsår 1967 beslöt efterskänka 100 miljoner kronor i krigstida skulder krävde detta en gengåva. Regeringen i Finland beslöt då inrätta ett gemensamt administrerat kulturcentrum för att utveckla samarbetet mellan länderna. Kulturcentret på Hanaholmen invigdes den 1 juni 1975 av Konung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen. Byggnaden är planerad av arkitekt Veikko Malmio och den ursprungliga inredningen av professor Yrjö Sotamaa.

Det nyrenoverade Hanaholmen är numera ett ställe där man kan njuta av god mat och toppmoderna hotell- och konferensrum i vacker skärgårdsmiljö. Hotellrummen är rymliga med en nordisk inredning och skärgårdsvyn som syns från fönstren är en fröjd för ögat. Utöver 64 standardrum och superiorrum har hotellet även två sviter. Nordisk konst och design är starkt närvarande överallt på hotellet, både inne och ute i trädgården.

Här finns ett kök som serverar fantastisk mat och borde omnämnas i Guide Michelin. Höstens femrätters meny med anledning av Finlands 100-årsjubileum är magiskt god, tillagad av närproducerade råvaror och består av:

*Rostad röding, stekt svartrot, svartrotspure och blåmusselsås.
*Helrostad selleri, stekt svamp och västerbottenost.
*Biff Wallenberg på Charolaisoxkött från Bosgård, mandelpotatispure och grönkål.
*Ytterfilé av bog av ren, puré av äpple och palsternacka samt stekt palsternacka.
*Yoghurtmousse, havtornssorbet, marinerade havtornsbär och karamelliserade nötter.

Till detta kan man köpa ett dryckespaket med viner särskilt utprovade till varje rätt. Hela menyn kostar drygt 600 kr och vill man ha vinpaketet så kostar det knappt 500 kr extra. En helt fantastisk middag för den som verkligen gillar och är intresserad av mat och dryck eller bara vill njuta av god mat. Den går även att få vegetariskt förstås och även rätterna var och en för sig som huvudrätter om man inte vill ha en hel meny.

Miljön där Hanaholmen ligger är helt fantastisk! Oavsett om man är här på semester eller konferens så får man ett harmoniskt lugn i hela kroppen när man kommer in på området. Med vatten som omsluter nästan hela området hör man havets brus var man än befinner sig. Rummen har utsikt över vattnet och man har bara några steg till strandkanten. Här finns en stig runt hela hotellet som är upplyst på kvällen och det finns bryggor här och där att sitta och vila på. Utsikten är otrolig! Här passerar båtar i olika storlekar och det finns möjlighet att åka ribbåt runt området.

Självklart ingår även bastubad – vi är ju i Finland! Hotellets bassäng har även den utsikt över vattnet och direkt från bastun går en brygga ner till vattnet för ett dopp oavsett årstid. En idyll helt enkelt.

Hanaholmen är en oas i Finlands huvudstad, där man gärna stannar en natt extra.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita och Martin Jikita (Bilden överst – pressbild)

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today