Skaldjurshimlen på Birka Cruises!

skriv ut

När sommaren och semestern närmar sig slutet betyder det att hösten är här för de flesta av oss. För Birka Cruises betyder det en helt annan sak, nämligen Skaldjursbuffé! I slutet av augusti öppnar sig paradiset för alla skaldjursälskare.

Birka Cruises skaldjursbuffé startar vanligtvis sista veckan i augusti, alldeles perfekt så man kan kryssa iväg och njuta av det sista som sommaren har att erbjuda. Buffén är en sk “all-you-can-eat” och kostar från 495 kr. Det är ett väldigt bra pris med tanke på kvaliteten på skaldjuren och att man får äta hur mycket man vill. Det är två sittningar, kl 18 och kl 21, och vid varje sittning har man 2,5 timme på sig att frossa ordentligt.

Man kommer verkligen till skaldjurshimlen – här finns allt! Ostron, hummer, krabba, musslor, räkor och kräftor trängs på faten och fylls på hela tiden. När dörrarna till restaurangen öppnar kastar sig folk över hummern innan de ens hunnit leta upp sitt bord. Det är lite galet, men väntar man bara en kvart så är det betydligt lugnare och efter någon halvtimme är alla köer borta. Så ta det lite lugnt, du hinner äta gott om hummer innan kvällen är slut.

Buffén äter man i Compagniet och där finns inte bara skaldjur, det bjuds även på en fantastiskt god skaldjurssoppa (receptet på fonden/basen hittar ni här nedanför), paj, bröd andra nödvändiga och goda tillbehör. Servitörerna ger gärna dryckestips och ser hela tiden till att skalfaten är tömda. Compagniet ligger i fören på fartyget och man har alltså inte bara fantastiska godsaker att äta utan även en fantastisk utsikt som gör upplevelsen komplett.

Den som tycker om skaldjur ska absolut passa på att åka, innan buffén avslutas i slutet av oktober. Under perioden öppnas 2,3 ostron per gäst och 4000 ostron per vecka. Det kokas ca 150 liter skaldjurssoppa varje dag och 8,5 kubik soppa under hela perioden. Hur mycket orkar du?

 

SKALDJURSFOND À LA BIRKA

Skaldjursfonden använder du bland annat som bas i fisk- och skaldjurssoppor och såser.

Ingredienser:

Skalet från ca 15-20 kräftor eller andra skaldjur (räkor, havskräftor, hummer )
½ dl matolja
1 msk tomatpuré
2 stjärnanis
1 fänkål
1 selleri
2 morötter
1 gul lök
½ msk dillfrön
3 dl vitt vin
1 ½ liter vatten
3 msk konjak
½ dl vermouth

5 dl grädde
Salt, peppar
Ev. lite maizenaredning

Gör så här:

Tärna rotfrukterna och löken. Fräs skalen i olja med tomatpurén och de tärnade rotfrukterna och kryddorna. Häll sedan över vinet och låt fräsa ett par minuter på full värme. Tillsätt vattnet och låt sjuda i ca 20 min.

Sila av fonden och låt koka ned något innan du tillsätter vermouth och konjak. Låt koka någon minut till. Späd med grädden.

Red eventuellt av med lite maizena för att få en simmigare soppa, smaka av med salt och peppar.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Recept – Birka Cruises