Du i Fokus
Mat & Dryck

Älgkålpudding och Sanshopeppargravad lax på Tyrols julbord

skriv ut
Mellan den 26 november och 24 december dukar Tyrols julbord upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna för 37:e året på raken. Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar fram nya spännande maträtter och smakupplevelser. I år bjuds det bland annat på fänkåls- och Sanshopeppargravad lax, kålpudding på älg och gurk- och äppelsorbet med gin. Nytt för i år är att man även kan få sitt julbord levererat hem till dörren eller hämta det själv vid Gröna Lunds stora entré

För 37 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att hitta de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Råvarorna förädlas och blir till ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser.

Här återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter, i år finns hela 13 nyheter, bland annat fänkåls- och Sanshopeppargravad lax, rullsylta, kålpudding på älg, svartkålschutney, saltkaramellglass och gurk- och äppelsorbet med gin.

Utöver det vanliga julbordet serveras även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat inlagd shiitake med kanel och lingon, Johnssons frestelse, vegoribs med rökig glaze och veganbrownie.

Tyrols julbord har premiär den 26 november och serveras fram till middag på självaste julafton. Årets julbord är anpassat efter rådande smittskyddsregler och med anledning av detta kan man även få sitt julbord levererat hem till dörren eller hämta det själv vid Gröna Lunds stora entré

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today