Du i Fokus
Hem & Inredning

Luke Edward Hall´s kollektion Atlantis visas på Svenskt Tenn 

skriv ut

I början av november invigs enligt tradition julen på Svenskt Tenn. Årets utställningskoncept Atlantis är sprunget ur Josef Franks mönster Aristidia, vilket återlanseras i en grön färgställning. På uppdrag av Svenskt Tenn har Luke Edward Hall skapat juldekorationer med inspiration från havet.

Det var genom sin svenska fru Anna Frank (född Sebenius) som Josef Frank kom i kontakt med Sverige. Paret tillbringade flera somrar i det havsomslutande Falsterbo och det var även där som Josef Frank fann inspirationen till mönstret Aristidia. Precis som i många andra av Josef Franks mönster är Aristidia uppbyggt av olika element inspirerade från naturen; här framträder såväl sjöstjärnor som tång och koraller. I Svenskt Tenns arkiv finns den gröna färgställningen av Aristidia, som senast tillverkades i början av 2000-talet, och den har fått stå som grund för inspirationen till hela julen 2022.

På uppdrag av Svenskt Tenn har den brittiska formgivaren Luke Edward Hall formgivit fantasifulla juldekorationer; bland annat ljusmanschetter med formen av koraller, hängen för gran och handblåsta glaskulor målade för hand. Han har även skapat ett textilt mönster som ingår i kollektionen och som är tillverkat i Frankrike, på Svenskt Tenns lin.

– Julkollektionen Atlantis har flera lekfulla inslag. Tanken är att bjuda besökarna på julinspiration som balanserar mellan lekfullhet och allvar, säger Karin Södergren, Head Curator.

Textilklädda väggar i Vegetable Tree skapar en ombonad och eklektisk känsla – i taket hänger grandiosa takkronor där kristallerna ersatts av julgranskulor i glas och i utställningen finns även Josef Franks klassiska vitrinskåp fylld med snäckor enligt Estrid Ericsons estetik. Tre tennburkar från Svenskt Tenns arkiv är några av alla de nyheter som presenteras denna jul. Det är de gamla kokillerna från Estrid Ericsons tid som åter används för att producera de nya burkarna. Formgivaren Maja Sten har skapat nyckelringar och en flasköppnare av mässing.

– Svenskt Tenn har en lång tradition av att samarbeta med olika formgivare, detta har gjorts ända sedan starten 1924. Valet av samarbetspartners görs utifrån ett långsiktigt förtroende och en samsyn kring kvalitet och hantverk. Vi ser gärna att ett väl upparbetat samarbete sträcker sig över flera projekt och över en längre tid, detta gäller såväl Maja Sten som Luke Edward Hall, avslutar Thommy Bindefeld, Senior Advisor.

Svenskt Tenns julutställning pågår mellan den 3/11, 2022 – 8/1, 2023.

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today