Du i Fokus
Hem & Inredning

Här är årets trender bland inomhusväxter – 2024

skriv ut

Allt fler svenskar vill ha lättskötta växter, intresset för sticklingar ökar till följd av det ekonomiska läget och i en orolig omvärld förgyller snittblommor vardagen. Ta del av årets trender i Plantagens nya rapport Växttrender 2024 – Nystarta året med växter.

Intresset för inomhusväxter bland svenskarna fortsätter öka, det visar rapporten Växttrender 2024 som Plantagen tar fram för trettonde året i rad tillsammans med HUI Research. Speciellt gröna inomhusväxter har fått ett uppsving, från 47 procent 2023 till 56 procent 2024.

Vi har följt trenderna över flera år och kan nu se effekterna efter pandemin. Svenskarna vill fortfarande ha ett grönt hem, men vi tillbringar inte lika mycket tid hemma längre. Det gör att lättskötta växter är mer populära nu än någonsin innan. Samtidigt så är intresset för unika växter, som tog fart under pandemin, fortsatt starkt, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Det ekonomiska läget påverkar också svenskarna i valet av inomhusväxter.

– När vi vill skapa en lyxig känsla i hemmet så unnar vi oss snittblommor i stället för nya dyra möbler. Intresset för att ta sticklingar ökar i popularitet och är ett bra sätt att få ett grönt hem till lägre kostnad, fortsätter Ulrika Bjurström.

Årets stora inomhustrender:

Trend 1 – Lättskötta växter mest populärt

Lättskötta växter har länge legat i topp när det kommer till vilken typ av växt svenskarna är intresserade av. Under pandemiåren sjönk intresset, men nu när svenskarna är tillbaka i en vardag där mer tid tillbringas utanför hemmet har efterfrågan på lättskötta växter skjutit i höjden. Två av tre (68%) uppger att de är intresserade av lättskötta växter. Monstera, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor är växter som är enkla att hålla vid liv.

Trend 2 – Samla unika växter

Hela 48 procent anser att det är roligt att lära sig om nya växttyper. Monstera Variegata startade ett intresse för ovanliga arter hos många, en trend som har fortsatt.

I allt högre grad vill människor samla på speciella växter med unika egenskaper. Det har blivit en sport att hitta växter med onaturligt brokiga löv, såsom den väldigt eftertraktade Philodendron ’White Knight’ där vissa mer sällsynta exemplar säljs för tusentals euro, säger Adrian Evans, Hortikulturist, landskapsdesigner och trädgårdsjournalist.

Många växtintresserade söker det unika som också kan göra ett stort avtryck i hemmet. 65 procent av de som tycker att växter är en viktig del av inredningen är intresserade av just stora växter.

Trend 3 – Vardagslyx med snittblommor

Intresset för snittblommor har ökat under de senaste fyra åren – från 28 procent 2020 till 36 procent 2024. I en orolig omvärld med mindre pengar i plånboken söker konsumenter efter små ljusglimtar i vardagen. I stället för nya möbler kan man med hjälp av växter och snittblommor skapa en lyxig känsla i hemmet. Hela 46 procent tycker att snittblommor är ett bra sätt att förgylla vardagen.

Trend 4 – Sticklingar ger mycket valuta för pengarna

Andelen som tar sticklingar har ökat, från 45 procent till 55 procent på tre år, trots att vi tillbringar mindre tid i hemmet jämfört med under pandemin. Då drevs sticklingsintresset främst av att människor hade mycket mer tid, nu är motiven ekonomiska på grund av det rådande läget i världen. Växter som är enkla att ta sticklingar på är elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstera.


Text och bild – Plantagen


Visited 74 times, 1 visit(s) today