Du i Fokus
ResorUpplevelser

Havila Kystrutten – den perfekta vinterkryssningen

skriv ut

Norska kustrutten, eller Hurtigruten som den också kallas, har de allra flesta hört talas om. Många drömmer också om att kryssa den vackra och natursköna sträckan mellan Bergen och Kirkenäs. Numera trafikeras sträckan av rederiet Havila med sina fyra nya och mer miljövänliga hybridfartyg.

Sträckan Hurtigruten fyller 131 år i år, Havila däremot är ett relativt nytt rederi som trafikerar den norska kusten. Företagets första fartyg Havila Capella kom så sent som i december 2021, sedan dess har ytterligare tre fartyg tillkommit till flottan. Samtliga går mellan Bergen och Kirkenäs, både som kryssning för turister och i linjetrafik med 34 olika stopp. Som passagerare kan man alltså välja att åka med hela vägen eller mellan några utvalda hamnar. Utrustade med världens största batteripaket kan fartygen stänga av naturgasen och köra enbart på el och därmed komma längre in i fjordarna utan att skada naturen.

En vinterresa med Havila kystruten är en naturupplevelse som inte har någon motsvarighet under den kalla årstiden. Den historiska rutten som går från hansastaden Bergen i Hordaland till Kirkenes i Finnmark längst norr ut, är bland det vackraste Norge har att erbjuda. Under vintern erbjuds inte bara magiska norrsken och norrskensgaranti (1 oktober – 31 mars), utan även utflykter som tex krabbfiske, nattliga skoterturer och hundspann. Som extra grädde på moset serveras dessutom gourmetmat från prisbelönta kockar. Kockarna handplockar de bästa råvarorna från lokala, norska producenter och förser gästerna med både traditionella och moderna rätter. Den viktigaste ingrediensen är hållbarhet.

Ombord erbjuds däremot ingen underhållning alls och det behövs inte heller. Runt hela fartyget går stora panoramafönster med vidunderlig utsikt över landskapet, någon annan underhållning behövs inte. Här kan man sitta och njuta av utsikten hur länge som helst, det är som meditation att se de spektakulära miljöerna ljudlöst flyta förbi. Vill man göra det ännu mer speciellt, tar man plats ute på däck i en varm jacuzzi. Det är verkligen pricken över i.

Man ska dock vara medveten om att fartygen inte ser ut som de som kryssar i Medelhavet eller Västindien. Här är mer en känsla av toppmoderna expeditionsfartyg men med rymliga och bekväma hytter. Ombord finns även ett komplett men litet gym, två restauranger och ett café. Här finns allt man behöver för en fantastisk upplevelse, men den är inte jämförbar med den förut nämnda kryssningarna. Detta är något helt annat och en alldeles unik upplevelse som måste upplevas minst en gång i livet.

En kryssning med Havila Kystruten innebär en resa full av aktiviteter, god mat, fantastiska vyer och magiska naturupplevelser.Text och bild – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita – Jikitas på äventyr


Visited 96 times, 1 visit(s) today