Du i Fokus
Hem & Inredning

Allt beror på glaset!

skriv ut
Allt beror på glaset

Det finns glas för vitt vin, rött vin, öl, cognac och en massa andra drycker. Spelar verkligen glaset så stor roll? Kan man inte ta ett helt vanligt dricksglas till vinet en helt vanlig tisdagkväll? Här ska vi försöka reda ut glasens betydelse för att få den ultimata smakupplevelsen. Vinglasets form och storlek har nämligen stor betydelse!

Vinglas kan till storleken och formen på glaset ha en direkt inverkan på smaken av vinet. Det här är en hel vetenskap och inget man känner av att bara dricka ur ett enda glas. Istället kan man drick ett och samma vin ur flera olika glas och känna hur det förändras på vägen. Öppning på glaset avgör var vinet träffar tungan och är avgörande för hur det smakar. Öppningen på glaset avgör också vilka dofter som kommer fram innan vinet når munnen.

Majoriteten av vinglasen är avsedda att användas för både röda och vita viner och brukar tillverkas med stora skålar som ger dig gott om utrymme att snurra vinet i, med smala toppar, avsedda att samla in dofter av vinet du testar. De flesta vinglas brukar även ha en lång stjälk (glasets handtag), man menar att detta är bla för att kunna hålla i vinglaset utan att lämna fingeravtryck och för att inte påverka temperaturen på vinet med handens värme. Det kan även vara så att handen ska komma så långt ifrån näsan som möjligt då händer i sig kan dofta av allehanda ting och påverka smakupplevelsen av vinet. Nu lanseras det dock glas utan någon fot alls, hur man nu förklarar det.

Systembolaget har egna rekommendationer när det gäller vinglas. Det får gärna vara ett tunt, ofärgat glas med en rejäl kupa så doften får ordentligt med utrymme. Man rekommenderar också en lagom lång stjälk med anledning av ovanstående påståenden. Dessutom ska foten vara stadig, så man inte välter ut de ädla dryckerna.

Glastillverkaren Riedel har lanserat en app, som är helt gratis, där du enkelt får veta vilket glas som passar just ditt vin. Lathunden här intill visar enkelt vilket glas som passar till vad. Testa gärna själv! Drick från ditt vanliga glas först, dofta och smaka och ta sedan ett annat glas (det Riedel rekommenderar kanske) och känn skillnaden. Ett liknande test kan man även göra med helt vanligt vatten. Det låter kanske konstigt, men även vatten smakar faktiskt annorlunda beroende på glas.

Våga testa olika glas för att få bästa möjliga smakupplevelse!

Bild – pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 85 times, 1 visit(s) today