Du i Fokus
Böcker

Mons Kallentoft & Tim Blanck jagar vidare på Mallorca

skriv ut
Med fler än 20 boktitlar och över 3 miljoner sålda böcker, kan man nog säga att Mons Kallentoft är en av Sveriges mest omtyckta författare. Här snackar vi inget myspys utan hårdkokta, välskrivna och detaljrika kriminalromaner. 

Mons Kallentoft debuterade för 20 år sedan med thrillern Pesetas, som vann pris direkt. Sedan dess har han ständigt hyllats för sin stil och sitt språk. Mest känd är han för sina böcker om kriminalinspektör Malin Fors, den första boken i serien hette Midvinterblod och kom ut 2007.

Kallentoft föddes 1968 utanför Linköping, men bor numera på Mallorca där han också lagt handlingen i sina två romaner om Tim Blanck. I första boken “Se mig falla” försörjer sig Tim Blanck som privatspanare på just Mallorca där hans dotter försvann några år tidigare under en semesterresa.

”Se mig falla” är berättelsen om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter. En tät och febrig skildring av det mörker som döljer sig under semesterparadisets glittrande yta. Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en resa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv. När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Och i begärens dunkla vrår tycker han sig plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.

Tim är inte riktigt nöjd med svaren han får och alla lösa trådar som uppkommer, så jakten går vidare i “Hör mig viska” som är en fristående fristående uppföljaren till ”Se mig falla”. Tim Blanck är tillbaka i Palma, han trodde att han äntligen fått visshet, att han fått reda på vad som hänt henne. Men var det så?

Han får nya ledtrådar som för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Han dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.

Även om det är två fristående delar så ska man absolut läsa bägge böckerna, och i rätt ordning. Kallentoft målar upp en förälders värsta mardröm där ett barn försvinner och där spåren tar slut eller är svåra att följa. Det är välskrivet, fruktansvärt spännande och ibland är man så med i berättelsen att nackhåren reser sig. Han skriver så levande att man verkligen känner föräldrarnas sorg och frustration och ibland bara vill lägga ifrån sig boken för att man nästan inte orkar mer.

Mons Kallentoft går inte att jämföra med någon annan författare. Han sätt att skriva är helt unikt och vi ser fram emot ännu fler böcker!

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pär Olsson /montage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today