Du i Fokus
ResorUpplevelser

Tre trädgårdar- Sveriges vackraste trädgårdshörn

skriv ut
Fredriksdal museer och trädgårdar, Norrvikens trädgårdar och Sofiero slott och slottsträdgård bjuder på intryck för hjärta och själ. Upptäck Sveriges vackraste trädgårdshörn. Generösa ytor, prunkande natur, rik kunskap och upplevelser för alla generationer. En verklig lisa för själen.

I nordvästra Skånes hörn ligger tre unika trädgårdar på sammanlagt 66 hektar med som längst 40 minuters bilväg emellan. Alla har sin alldeles egna karaktär och personlighet samtidigt som mycket förenar. Hit är alla välkomna, ung som gammal. Intressen odlas och föds samtidigt som kunskapen kring såväl flora som historia närs och besökaren blir rikligt inspirerad.

De tre trädgårdarna vilar alla på en gemensam grund. Samtliga är en produkt av hängivna män och kvinnor som investerade sin själ i sina anläggningar när det begav sig. Sofiero förvaltar det arv Gustav VI Adolf och kungahuset lämnade efter sig. Fredriksdal värnar om Gisela Trapps donation och på Norrvikens trädgårdar vilar grundaren Rudolf Abelins visioner djupt i jorden. Samtliga trädgårdars arv förvaltas ömt samtidigt som man med stadig hand förflyttar respektive anläggning in i framtiden för att ständigt kunna erbjuda sina gäster nya upptäckter vid varje besök. Kära återseenden i trädgårdarna varvas med nya upplevelser. Ett besök väcker mersmak och önskan att återvända. Inget lämnas åt slumpen. Ta god tid på dig att njuta av dessa enastående trädgårdar, alla unika i sitt slag med något för alla.

Fredriksdal – en plats för hela familjen och den evigt nyfikna
”Dofta dig igenom ett av Sveriges förnämsta rosarium, gå genom lövgången som bildar ett svalkande tak av flera hundraåriga avenbokar upp till den historiska prunkande köksträdgården.”
Maria Axelsson, Projektledare på Fredriksdals museer och trädgårdar.

Fredriksdal ligger väl inbäddad i grönska. En oas och lunga mitt i Helsingborg med rikt utbud för alla generationer. Njut av vild natur i ensamhet eller strosa runt i någon av trädgårdarna. Upptäck botaniska trädgården och bekanta dig med delar av Skånes unika växtvärld.

Låt dig inspireras av den historiska köksträdgården och gör en kulinarisk resa bakåt i tiden till 1800-talets mitt. Här hittar du grönsaker, bär och frukter av alla de färger, former och smaker som fanns förr. Njut, lär och inspireras. I det unika rosariet bestående av hundratals rossorter och vilda arter kan besökaren njuta av blomning från maj till långt in på hösten. En plats att hänföras av och samtidigt öka kunskapen kring såväl moderna sorter som verkligt historiska, såsom den över 2000 år gamla ”Mumierosen”.

En unik plats som värnar om det förflutna, våra svenska hantverk, skånsk flora och utrotningshotade lantrasdjur. Låt barnen förstå hur kretsloppstänket fungerar. Hur hänger det lilla nyfödda lammet ihop med de stickade yllesockorna? En naturlig cirkel som skapar förståelse för allas betydelse i kedjan. Markerna sköts på historiskt ekologiskt sätt. Hus i stad och på landsbygd berättar om människor i Sydsverige och tider som flytt. Ta dig en närmare titt på Skånes djur och natur. Historia, historier och en glimt av framtiden får du av bara farten.

Norrvikens trädgårdar – världen i en trädgård
”Njut av parkens skönhet, friska luft och ljuset på seneftermiddagen över Spegeldammen. Våra utställningar, bekantskapen med Rudolf Abelin, växtpassion i Erikshus av Hannu Sarenström, ikonen Audrey Hepburn i Villa Abelin. Känslan ramas in av finalen i Svansjön med balett, omsluten av renässansmåleri i Barockträdgården. Ett magiskt år!”
Lotte Karlefors utvecklingsansvarig på Norrvikens trädgårdar.

En prunkande oas med inspiration hämtad från olika delar av världen fångade i en park. En unik trädgård i ständig förändring, belägen på Hallandsåsens sluttning med utsikt över havet.
I år firar Norrvikens trädgårdar 100 år som publik park. Det firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.

I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Norrvikens visionäre grundare Rudolf Abelin hade som ambition att spegla världen i Norrviken och skapade ett antal stilträdgårdar: Barockträdgården, Vattenträdgården, Japanska trädgården, Renässansträdgården och Nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Romantiska trädgården. Alla med sin personliga karaktär som både imponerar och inspirerar. Det blir som en trädgårdsresa att förflytta sig mellan de olika delarna. Den japanska hänför med sprakande färger och intensiv grönska. Vattenträdgården förför och förtrollar och Renässansträdgården förflyttar en till italiensk palatskänsla.

Njut av Norrvikens trädgårdar tillsammans med familjen. Här kan man förenas över generationer och upptäcka fina stråk i såväl skogsparti som stilträdgårdar, hälsa på i Biodlingen eller busa runt i Hasses glada trädgård, en lyssna-, lär- och lekplats för små nyfikna trädgårdsmästare.

Sofiero – en älskad park med ändlös inspiration
”Hos oss finns det alltid något nytt att upptäcka. Rosengången, de djungellika rhododendronravinerna, primulasänkan, sommarflor i juli och missa för allt i världen inte alla dahlior i augusti!
Trädgårdsdesigner Sara Bratt.

Med anor från 1860-talet har Sofiero utvecklats från ett älskat sommarslott i kunglig ägo till en älskad park med upplevelser för hela familjen. En slottspark belägen vid Öresund i ständig förändring som aldrig slutar att överraska. De mest kända delarna är de spektakulära ravinerna med alla dess rhododendron och azaleor samt Margaretas blomsterrabatter. Otroliga dofter sprids och den djungelliknande miljön tar andan ur besökaren. Blomningsperioden för rhododendron är som mest intensiv under försommaren men vissa arter pågår in i augusti och skönheten består hela året. En dramatisk och häpnadsväckande miljö med knotiga träd som på sina håll viskar om en 200-årig historia och små, porlande vattendrag visar vägen ut mot sundet. En miljö som väcker upptäckarlust för både ung och gammal.

På Sofiero möts besökaren varje säsong av nya upplevelser. De fantastiska rabatterna har alla olika teman som skapar en härlig variation och bjuder på ändlös inspiration. I årets sommarflor möter man bland annat exotiska växter av lite mer udda slag som bananplantor, cannor och en spännande tofslilja. I andra rabatter möts man av svala blå toner eller en färgskala i pastell med ljuvt aprikos fingerborgsblommor. Besökaren ska upptäcka något nytt runt varje hörn. Ett intensivt sommarflor som besökaren kan njuta av hela sommaren. Sist på säsongen får man njuta av en riklig blomning av alla dahlior som skänker blomsterlycka långt in i september.

Sofiero välkomnar alla generationer och uppmanar till gemensamma upplevelser. Stora, gröna ytor, spännande, snirkliga gångar, dramatisk topografi och ändlös inspiration skapar möjlighet för gemensamma upplevelser som förenar ung och gammal.

Mat & dryck, butiker, picknick och utställningar
Alla tre trädgårdar erbjuder ett rikt utbud av fika- och matställen. Det finns även möjlighet att njuta av egen fikakorg på medhavd picknickfilt. Var och en gör det som passar en bäst. Skulle man känna lust till lite shopping finns det även butiker med noga utvalda artiklar på samtliga ställen samt stort utbud av växter i anslutning till såväl Sofiero som Fredriksdal.

Under hela sommaren erbjuds även fina och intressanta utställningar. Alla med sina teman och speciella prägel. Besök respektive trädgård för att se aktuellt program.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today