Du i Fokus
Böcker

Johan Falk – filmen fortsätter som bok

skriv ut

Sedan 1999 är vi många som levt med filmerna om Johan Falk och hans familj. 2015 kom den 20:e och sista filmen som slutade med att man bara hittade resterna av honom. Ett långt filmäventyr antogs vara slut, men så var det inte. Nu fortsätter serien i bokform. “Slutet var bara början” är filmmakaren Anderson Nilssons litterära debut.

Johan Falk blev snabbt en omtyckt karaktär, trots hans lite buttra personlighet. Som polis använder han kanske lite för ofta metoder som sätter hans chefer i knipa och gör att de tvingas se mellan fingrarna. Allt detta älskas såklart av publiken som aldrig verkar tröttna på filmerna.

Filmen som kom 2015 avslutades med att Falk offrade sig för att rädda livet på sin familj. Hans kropp hittades aldrig, det enda som återstod av honom var två fingrar. Här slutar alltså filmen som skulle vara den sista. Istället tar en bokserie, om tre delar, vid där filmen slutade. Nio år efter hans död kör en bil mot ett regnigt Göteborg, mannen bakom ratten är orolig. På den högra handen saknas två fingrar.

När Johan Falk var 19 år miste han sin dåvarande flickvän Maria samt deras ofödda barn då Maria blir påkörd av en smitare. Falk tog händelsen mycket hårt och gick inte ens på begravningen. Han bestämde sig för att brottslighet måste bekämpas och sökte genast in till Polishögskolan. Han historia började där, nu har hans förflutna har dykt upp igen och han tänker ställa allt tillrätta.

Endast en handfull personer vet att han ens existerar. Göteborg är hans stad, där har han levt och arbetat, men när han kör upp på den nybyggda Hisingsbron känner han inte igen sig. Han ser på sin stympade högerhand och minns smärtan från tortyren han fick utstå. Inser att han måste lära sig hantera ett vapen med vänster hand. Johan Falk är tillbaka!

Författaren Anders Nilsson menar att boken är för avancerad för att bli film och det kan man förstå när man läser den. Det är mycket som händer, många personer, avancerad teknik och mycket som smäller. Det känns nästan mer som ett filmmanus än en bok, allt är levande och man är fast redan från första meningen. Det märks att författaren är van att skapa film och nu använt all sin erfarenhet i sin första bok. Det känns inte alls som en debut, tvärtom, det är välskrivet, engagerande och fängslande. Det känns lite som man läser en film, en lite märklig känsla faktiskt, men det är inte negativt alls.

“Slutet var bara början” är första delen av tre, sedan är det möjligt att det kommer fler filmer. Vi väntar med spänning på fortsättningen vilken den än kommer i.

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

Visited 50 times, 1 visit(s) today