Du i Fokus
Upplevelser

Raw Comedy firade 20 år med fullsatt Avici Arena

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️

RAW comedy club grundades av komikern Mårten Andersson redan 2004 och har sedan 2011 kunnat avnjutas på Hilton Stockholm och sedan 2020 även hos Radisson Blu Scandinavia i Göteborg. Numera kan de titulera sig Sveriges största standupklubb och i lördags hade man också den största födelsedagsfesten i ett fullsatt Avici Arena.

Mårten debuterade som ståuppkomiker som 25-åring efter att ha arbetat både som programledare på ZTV och reporter på radiosporten. Tidigt i humorkarriären blev han utsedd till ”Årets rookie” på Svenska standupgalan, några år senare blev han utsett till ”Årets komiker” av tidningen Cafés läsare. 2004 grundade han standupklubben RAW i en trång källare i Gamla stan, när 20-årsdagen skulle firas satsade han stort och bokade Avici Arena. Och han fyllde den!

20-årsfesten blev en spektakulär helkväll i Avicii Arena. En drygt fyra timmar lång show med 17 av RAW:s största stjärnor genom åren. På scenen fick publiken njuta av inte bara Mårten Andersson utan även Babben Larsson, Kodjo Akolor, Henrik Schyffert, David Sundin, Ann Westin, Måns Möller och Evelyn Mok för att nämna några. Alla fick 10-15 minuter vardera och skämten stod såklart som spön i backen.

Men ibland kan det faktiskt bli för mycket av det goda. När man hör så många komiker efter varandra uppstår ett tydligt mönster. Det är väldigt många som spelar på att de är singlar och skämten under bältet är väldigt ofta återkommande. Sex och könsord blir rätt tjatiga till slut. Samtidigt är det roligt när de referera till varandra i sina skämt och smågnabbas lite sådär som syskon gör. Herr Tyresö på första raden är måltavla för kvällen och den gemensamma nämnaren som alla komiker ger sig på.

Fyra timmar är länge, en del av publiken reser sig och går efter drygt 3 timmar. De två pauserna är välkomna, men kanske lite väl korta. Toalettköerna är längre än de tio minuterna som pausen är och köerna till dryck är ännu längre. Många missade därför numret som var direkt efter avbrottet, vilket är väldigt synd då David Sundin som inledde andra akten var en av höjdpunkterna. Med sin lite nedtonade och blyga person blir han den totala motsatsen mot de andra och kryddar kvällen med det där lilla extra.

Enkelt sagt är komiker som faktiskt har något slags budskap och skiljer sig från mängden, de som är mest underhållande att lyssna på. Till den skaran hör Hasse Brontén och hans story om Kalmar Airport, Ann Westin som löser situationen med gängkriminaliteten, Magnus Betnér och hans adhd och såklart Babben som kärleksfullt gärna hänger ut sin dotter.

Kvällen är rolig, så är det. Standup är kanske extra viktigt just nu när världen ser ut som den gör. Vi behöver skratta!


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pressbilder/Annika Berglund


Visited 18 times, 1 visit(s) today