Du i Fokus
Böcker

Järtecken – nominerad till Årets Bok!

skriv ut
Christoffer Carlsson är författare och doktor i kriminologi, född i Halmstad 1986 men bosatt i Stockholm sedan 2005. Nyligen släppte han kriminalromanen ”Järtecken”, som utspelar sig nära hans egen uppväxtort i Halland. Detta är hans sjunde bok sedan debuten 2010.

Christoffer Carlsson debuterade med romanen ”Fallet Vincent Franke” 2010. Hans tredje roman, ”Den osynlige mannen från Salem”, belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Han blev då, 27 år gammal, den yngste mottagaren av priset någonsin. Romanen ”Oktober är den kallaste månaden” belönades med barn- och ungdomspriset Spårhunden 2016. Av sex utgivna böcker har alltså två redan fått fina utmärkelser och den senaste, ”Järtecken”, är nominerad till Årets Bok.

”Järtecken” handlar om ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck, inte långt från där Christoffer växte upp, nära Toftasjön på landet mellan Halmstad och Simlångsdalen. I centrum finns Isak, pojken med järtecknet som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Stora delar av boken var redan skrivna när ett verkligt mord inträffade i Marbäcksskogen den 9 januari 2018. Fyra män åtalades för att ha avrättat en femte man med ett skott i huvudet i samband med en narkotikaaffär, men samtliga friades av tingsrätten.

I “Järtecken” begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck i november 1994. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Isak är 6 år när han vaknar en morgon och hela byn luktar konstigt. Snart förstår han att ett hus har brunnit under natten och att något otäckt har hänt. På bygden pratas det, en ung kvinna har blivit mördad och innebränd och i skogen hittas hennes pojkvän skadad av den unge polisen Vidar som också hör hemma i Marbäck. Allt visar på att det är Isaks morbror som begått brottet, men är det verkligen så?

”Järtecken” handlar om rykten i ett mindre samhälle, det sociala arvet och etiska dilemman. Hur mycket formas man av rykten och vad händer med någon som är släkt med en mördare? Christoffer Carlsson är mästare på att krypa in under skinnet på läsaren och han lyckas nästan med konststycket att få en att känna doften av brand och se miljöerna framför sig medan man läser.

Det är ingen biografi men det finns likheter med Carlssons eget liv. Han säger själv i en intervju – I boken finns det en pojke, en morbror, ett hus som brinner, och där finns en död kvinna. Morbrodern försvinner och pojken blir förkrossad. Jag hade en fantastisk morbror, det var ett hus som brann, ingen död kvinna, men min morbror togs ifrån mig.

Det har blivit många romaner på kort tid, men nu säger Carlsson själv att det kommer att dröja till nästa bok. Detta tycker vi är väldigt tråkigt! Järtecken är bland det bästa i bokhyllan just nu och vi skulle gärna se en uppföljning.  Under tiden läser vi ikapp serien om Leo Junker som han tidigare skrivit, som också ska vara något alldeles speciellt.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 39 times, 1 visit(s) today