Draken i Rummet – Gunilla von Platen

skriv ut
Berättelsen om lilla Günel Anip, senare mer känd som Gunilla von Platen, kan låta som en askungesaga. Men vägen har inte varit spikrak och den har inte alltid varit särskilt vacker, men berättelsen är gripande och ger oss en inblick i maktens korridorer. I boken ”Draken i rummet” berättar Gunilla von Platen personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka.

”De viftade med sina gevär och en skräckslagen ljudlös kalabalik utbröt mitt i festförberedelserna. Ingen rörde sig. Inte morbror, inte pappa, ingen av de äldsta pojkkusinerna som var var stora nog att sitta med gubbarna i skuggan under trädkronorna och konversera. Bara en. Mamma som hade Munir i famnen slungade den nybadade hala bebisen till närmaste släkting och ställde sig som en sköld framför sin brorsdotter. Ni rör henne inte. De tvekade inte ens. Fem kulor. En i höger skuldra, en i bröstet och en i ryggen strax ovanför lungan. De sista träffade huvudet men utan att gå in, fläkte upp två hack vid tinningen”.

Detta är bara en av alla händelser som Gunilla von Platen bevittnat och som format henne till den hon är idag. I boken berättar hon om många fler, det handlar om uppväxten, kulturskillnader, motståndet att bli bortgift, äktenskapet där hon levde under psykisk terror, mordet på hennes bästa vän, om makten, miljonerna och motgångarna. Att vara kvinna i maktens korridorer är att spela i en helt annan liga än männen, men på samma planhalva och med andra regler.

Som kvinna har hon fått slåss för att få respekt, slagits mot fördomar och tagit emot skamliga förslag. Att vara kvinna och dessutom född i Turkiet med en helt annan bakgrund än svenska företagare och makthavare gör inte saken lättare. Idag är Gunilla von Platen en av de mäktigaste inom affärsvärlden i Sverige, men hon glömmer aldrig sin bakgrund.

Draken i Rummet känns som manuset till en amerikansk actionfilm. Det är svårt att ens föreställa sig att allt i boken, och ännu mer, har hänt en och samma person. Men så är det och Gunilla kom ut hyfsat hel på andra sidan och säger själv att hon idag är en välmående och lycklig kvinna. En otroligt intressant och gripande livsberättelse och en läsvärd bok som ger en lite att tänka på. Allt är inte så enkelt som det ser ut, det finns mycket under ytan som vi inte ser.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial (Montage – Marlene Rindå Jikita)