Du i Fokus
Hem & Inredning

Trendspaning: Så ser 20-talets badrum ut

skriv ut

En längtan efter naturen, och en önskan om ett ombonat badrum, så kan man sammanfatta 20-talets trender. Vedums designansvarig, Jenny Andersson, trendspanar om framtidens badrum och ger smarta tips för den som planerar att göra om badrummet, i det nya decenniets anda.

Ett nytt decennium innebär en nystart – även i badrummet. 10-talets kantiga och hårda former i gråa nyanser får nu ge vika, till förmån för mjukare, varmare och mer ombonade badrum med rustika material. Jenny Andersson, designansvarig på Vedum, spanar vad som är på gång framåt.

– Under det senaste decenniet har femtio nyanser av grått dominerat. Men i det nya 20-talet rör vi oss istället mot en mjukare och mer naturlig färgskala. Varma färgtoner, som till exempel sandbeige, havregult och skogsgrönt kombineras gärna med rustika material såsom trä och sten. Vi vill nu inreda våra badrum som vi inreder resten av hemmet, naturnära och ombonat – för en känsla av trygghet och lugn, säger Jenny och fortsätter:
​– Framtidens badrum andas inte bara vacker design utan även funktionalitet, hållbarhet och en närhet till naturen. Därför blir 20-talets badrum mer inredda; med möbelkänsla, ett mjukt formspråk och gärna en stor dos grön och lummig växtlighet.

I det 100-åriga familjeföretaget Vedum är funktionalitet, långsiktighet och innovativ design starka ledord. I sortimentet finns till exempel den populära och flexibla badrumsserien Free och nylanserade badrumsserien Anno. De båda andas tidlös design. Med eleganta linjer, mjuka färger och ett balanserat formspråk gör de sig båda rättvisa i 20-talets badrum.

Med det nya decenniet kommer även förhoppningar om att det ska bli ännu enklare att vara snäll mot planeten:
​– Vedum undersöker hela tiden nya och mer hållbara material. Vår förhoppning är att 20-talet kommer föra med sig nya och revolutionerande material som bidrar till vår designfilosofi och gör det enklare för konsumenten att göra hållbara val, som också är en fröjd för ögat, fortsätter Jenny Andersson.

Så här kan man tänka när man gör om sitt badrum

  1. Utvärdera först

Börja med att utvärdera det du har idag; vad har du att utgå från? Hur ser resten av din bostad ut? Kanske finns det ett visst material eller formspråk som du kan återanvända eller inspireras av? Finns det några delar som kan spara till ditt nya badrum? Slit och släng är inte 20-talets melodi​

  1. Älska #inspo

Det finns så många sätt att inspireras av andra på. Spana runt på sociala medier, i magasin, hemma hos kompisar eller varför inte på din favoritrestaurang? Gör en moodboard där du samlar bilder på färger, former eller material som du tycker om. Det gör det enklare att få en bild av vad du är ute efter, och om det passar in i resten av din bostad.

  1. Tänk smart

Vem ska använda badrummet? Hur många är ni i familjen? Har du ofta gäster? Kommer ni bli fler inom en snar framtid eller är dina barn snart tonåringar? Är badkar eller dusch det bästa valet eller behöver ni kanske extra mycket förvaring? Hur tillgängligt behöver badrummet vara? Funktion är A och O för ett långsiktigt hållbart badrum.

  1. Ha morgondagen i åtanke

Trender kan vara härliga och spännande men tänk också på vad dina grundläggande stilpreferenser är. Att inreda efter sin stil och smak är det bästa rådet man kan ge, särskilt i badrummet. Ett våtrum är oftast mer kostsamt att förändra än övriga rum både vad gäller material och underarbete, så välj något du kan leva med en lång tid framöver.

  1. Vattenskada? Nej tack!

Det kan vara klurigt att renovera ett våtrum. Se därför till att göra ordentlig efterforskning i förhand, vad gäller regler och riktlinjer! Känner du dig osäker, anlita professionell hjälp, och använd alltid en behörig hantverkare om du tar hjälp utifrån. Om man inte följer branschstandard kan det bli kostsamt i efterhand.

  1. Vrid och vänd

Försök att utmana dig själv och din kreativitet. Om ditt badrum är litet kanske det finns en möjlighet att ta ner en vägg för att göra det större. Eller kan du optimera ytan genom att ha en del av förvaringen i ett annat rum eller uppåt väggarna? Tänk utanför boxen, helt enkelt!

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today