Du i Fokus
Hem & Inredning

IKEA fortsätter att hylla 70- och 80-talets äventyrliga anda

skriv ut

IKEA fortsätter att fira 80 år av sitt rika designarv genom att återuppliva ett urval av ikoniska produkter i kollektionen Nytillverkad. Den andra lanseringen av kollektionen är en hyllning till den livliga och vågade andan som genomsyrade slutet av 70-talet och början på 80-talet.

Då IKEA firar sitt 80-årsjubileum har man tagit fram noggrant utvalda favoriter från arkivet. Nytillverkad förenar ikonisk design från det förflutna med nutidens och framtidens drömmar och behov.

– På IKEA är vi stolta över vårt arv och vill fira det genom att på nytt tolka några av våra mest ikoniska produkter, samtidigt som vi integrerar den senaste tekniken och de senaste materialen. Nytillverkad blandar klassisk design med modern kvalitet, och allt handlar om enkelhet, funktion, äventyrliga uttryck och lekfullhet – precis som IKEA!, säger Johan Ejdemo, Global Design Manager, IKEA of Sweden.

En färgstark hyllning till 70-och 80-talen

Lanseringen av andra delen av Nytillverkad är en hyllning till det sena 70-talets och tidiga 80-talets livliga och äventyrliga anda. Färg, uppfinningsrikedom, livliga tyger och äventyrliga former var karaktäristika för dessa årtionden.

Kollektionen uppmuntrar till en personlig stil i hemmet genom sina starka färger och dess iögonfallande skulpturala design. Det är ett perfekt urval av möbler och accessoarer för alla som vill göra ett statement eller bara lägga till ett inslag av lek i sitt hem.

– Jag ville att produkterna skulle stå för sig själva, som skulpturer som sticker ut i alla rum, säger Karin Gustavsson, Range Identity Leader, IKEA of Sweden, och kreativ ledare bakom Nytillverkad.

Nytolkning av ikonisk design av Niels Gammelgaard

Den kommande lanseringen innehåller mönster och produkter från uppskattade designers som Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt och Inez Svensson. Produkterna har uppdaterats för att uppfylla modern material- och produktionsstandard samtidigt som de bevarar den färgstarka och radikala anda som präglade det sena 70-talet och tidiga 80-talet.

Några karaktäristiska föremål i den andra delen av kollektionen är SKÅLBODA fåtölj och JÄRLÅSA sidobord av Niels Gammelgaard. JÄRLÅSA sidobord på hjul, som introducerades i IKEA katalogen 1984 som HOFF, kommer nu med en förstärkt hopfällbar konstruktion. Inspirationen till SKÅLBODA fåtölj är JÄRPEN som Gammelgaard designade för IKEA i början av 80-talet. Med sin innovativa design för att minska materialanvändning erbjöd JÄRPEN fantastisk komfort och stil till ett väldigt överkomligt pris, vilket gjorde den populär bland unga.

– Om designen är bra och nästa generation fortfarande tycker att den är trendig, då har vi lyckats. Jag tror att vi har lyckats med den här stolen. Och jag är mycket stolt, fyrtio år senare, säger Niels Gammelgaard, designer.

Nytillverkad förnyar också tyget SVEDJENÄVA, ett uppseendeväckande tassliknande mönster skapat av Sven Fristedt, och det ikoniska mönstret NICKFIBBLA av Inez Svensson, med kuddfodral och avpassade tyglängder i livliga ränder.

Säljstart: 29 september 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus


Text och bild – Pressmaterial

Visited 26 times, 1 visit(s) today