Domoda – jordnötsgryta från Gambia
8 portioner
- ca 1 kg nötkött
- 1-2 msk olja
- ca 1 kg urkärnad pumpa
- 200 gr tomatpuré
- 200 gr osötat jordnötssmör recept HÄR
- 2 stora lökar
- 3-4 vitlöksklyftor
- 2 buljongtärningar
- 2 lime (saften)
- 1/2-1 msk chiliflakes
- 5 dl vatten
- salt
- peppar
Gör så här:
Hacka löken, pressa vitlöken, skala och tärna pumpan. Putsa köttet och tärna även detta. Hetta upp oljan i en stor kastrull/panna och fräs lök och vitlök tills den börjar bli mjuk. Tillsätt köttet och fräs ytterligare ett par minuter. Ha i resten av ingredienserna, blanda om och låt puttra på medelhög värme tills pumpan och köttet är mjukt, ca 30-40 minuter. Spä med kokhett vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller potatis.
Tips: Domoda kan även lagas vegetarisk, då byts köttet ut mot sötpotatis, eller med kyckling (då blir koktiden kortare) eller räkor (dessa läggs i precis innan servering).
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 49 P för hela grytan, om man använder 1 msk fett. Lägg till P för riset.
Points: 69 P för hela grytan, om man använder 1 msk fett och 1 kg putsat nötkött (tex Fransyska). Lägg till P för riset.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se
Pingback: Matsedel v 14 – resa med mat