Du i Fokus
Mat & Dryck

Köttfärspaj

skriv ut
4 portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl mjöl
  • 125 gr Grekisk Yoghurt
  • 25 gr smör och rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 400 gr valfri färs (300 gr om man väljer Quorn)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk fett/olja
  • 4 ägg
  • 1 dl riven ost
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hacka löken och pressa vitlöken. Bryn färsen i oljan, tillsätt lök och vitlök. Låt allt fräsa ihop tills löken början bli mjuk, då tillsätts tomatpurén och kryddorna. Låt allt puttra ihop och smaka av med salt och peppar.

Ha ner fyllningen i pajskalet (men fyll inte rågat), strö över osten. Knäck äggen i en bunke, vispa upp dem med lite salt och peppar och häll detta jämnt fördelat över fyllningen. Grädda i ugn ca 20-25 minuter.

Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.

För er Viktväktare:

Points: 23 P för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 30 P för fyllningen om man använder nötfärs 10% och max 10%-ig riven ost. Tar man Quornfärs blir fyllningen bara 6 P.

Personliga Points: 23-24 PP för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 30-39 PP för fyllningen om man använder nötfärs max 10%, och max 10%-ig riven ost. Blir betydligt färre SP om man använder Quorn- eller kycklingfärs.

MittWW: Grön 23, Blå 21, Lila 21 för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt plus Grön 34, Blå 26, Lila 26 för fyllningen om man använder nötfärs max 10%, Larsas fettfria Grekiska Yoghurt och max 12%-ig riven ost. Blir betydligt färre SP om man använder quorn- eller kycklingfärs.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 855 times, 1 visit(s) today