Thailändska fiskbiffar med mild salsasås

skriv ut

Fiskbiffar med sting!

Receptet ger 15 st små biffar. Serverar du biffarna som en huvudrätt så passar basmati eller jasmineris bra till. Räcker till 4 personer som huvudrätt och upp till 10-15 personer vid buffé.

Fiskbiffar

  • 500 g torskfilé
  • 4 limeblad
  • 100 g haricovertes
  • 1 msk färsk basilika, finhackad
  • 2 små salladslökar, finhackade
  • Olivolja
  • Svart sesamfrö
  • 2 msk röd currypasta

Salsasås

  • 1 gurka, finhackad
  • 1 ½ msk färsk koriander, finhackad
  • 4 msk jordnötter, finhackade
  • 3 msk chilisås, typ heinze
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 1 msk oyster sauce
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Koka upp vatten och lägg i limebladen. Låt ligga och dra sig i ca 5 minuter. Koka haricovertes med ½ tsk salt tills de är mjuka. Häll av och låt svalna.
  2. Bena ur torskfilén, och mixa den till en jämn färs.
  3. Finhacka basilikan, salladslöken, limebladen och haricovertes, och blanda samman med currypastan och torsken tills det blir en jämn och fin smet. Gör dem till små biffar (30 g per biff blir ca 15 st).
  4. Rulla biffarnas kanter i svart sesamfrö och stek dem i olivolja tills de fått gyllenbrun färg. Lägg dem på en plåt och kör dem i ugnen på 175 g i ca 3 minuter. Låt svalna.
  5. Gör salsasåsen: Skala gurkan och ta bort innanmätet. Finhacka gurkan, koriandern och jordnötterna fint. Blanda samman med chilisås, risvinsvinäger, oyster sauce och sesamolja i en bunke. Smaka ev. av med lite salt.
  6. Toppa fiskbiffarna med såsen.

 

För er Vikväktare: 9 SP Flex för hela satsen biffar om man använder 2 msk olja. 12 SP Flex för all sås. Dela på antalet biffar och lägg till SP för eventuella tillbehör.

 

Recept och bild – Korshags