Thailändska fiskbiffar med mild salsasås
Fiskbiffar med sting!
Receptet ger 15 st små biffar. Serverar du biffarna som en huvudrätt så passar basmati- eller jasminris bra till. Räcker till 4 personer som huvudrätt och upp till 10-15 personer vid buffé.
Fiskbiffar
- 500 g torskfilé
- 4 limeblad
- 100 g haricovertes
- 1 msk färsk basilika, finhackad
- 2 små salladslökar, finhackade
- Olivolja
- Svart sesamfrö
- 2 msk röd currypasta
Salsasås
- 1 gurka, finhackad
- 1 ½ msk färsk koriander, finhackad
- 4 msk jordnötter, finhackade
- 3 msk chilisås, typ heinze
- 2 msk risvinsvinäger
- 1 msk oyster sauce
- 1 msk sesamolja
-
1 tsk salt
Gör så här
- Koka upp vatten och lägg i limebladen. Låt ligga och dra sig i ca 5 minuter. Koka haricovertes med ½ tsk salt tills de är mjuka. Häll av och låt svalna.
- Bena ur torskfilén, och mixa den till en jämn färs.
- Finhacka basilikan, salladslöken, limebladen och haricovertes, och blanda samman med currypastan och torsken tills det blir en jämn och fin smet. Gör dem till små biffar (30 g per biff blir ca 15 st).
- Rulla biffarnas kanter i svart sesamfrö och stek dem i olivolja tills de fått gyllenbrun färg. Lägg dem på en plåt och kör dem i ugnen på 175 g i ca 3 minuter. Låt svalna.
- Gör salsasåsen: Skala gurkan och ta bort innanmätet. Finhacka gurkan, koriandern och jordnötterna fint. Blanda samman med chilisås, risvinsvinäger, oyster sauce och sesamolja i en bunke. Smaka ev. av med lite salt.
- Toppa fiskbiffarna med såsen.
Recept och bild – Korshags
Visited 31 times, 1 visit(s) today