Du i Fokus
Mat & Dryck

Julbord på Långbro Värdshus – à la Fredrik Eriksson

skriv ut
Nu börjar det: julbordssäsongen är här! Långbro Värdshus bjuder på glögg ute i sin lilla paviljong och dukar upp årets julbord inne i den nya glasterrassen. Här finns allt man kan önska och lite till!

Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna och prisbelönta kockar och krögare. Fredrik har lagat maten till tre nobelmiddagar och är numera gastronomisk rådgivare till Nobelstiftelsen inför de årliga Nobelmiddagarna. Han har även fått äran att laga mat vid stora kungliga måltider bla Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofias bröllop 2015. Som gäst på hans restaurang förväntar man sig både vackra uppläggningar och väldigt god mat och precis det får man också!

Upplevelsen börjar redan utanför värdshuset, här har man tänt upp en mysig och välkomnande eld. Efter ett glas värmande glögg visas man in i det vackra värdshuset som är en före detta doktorsvilla från 1910. Här har Fredrik och hans personal serverat julbord sedan 2004. Målsättningen har hela tiden varit att maten på restaurangen ska smaka lika bra som en god hemmalagad måltid. Och det gör den!

Långbro Värdshus bjuder på traditionell julmat i klassiska men även nutida smaker, och en del nyskapande gröna alternativ. Här finns ett 20-tal olika sill-, strömming- och laxrätter, hemgjorda patéer, inlagda grönsaker, trillade köttbullar, hembakad ostkaka, julkakor… Allt man kan tänka sig faktiskt!

Det mesta är tillagat från grunden med så lokala råvaror som det går. Men det är inte bara maten som är fantastiskt, hela miljön andas jul och mys. Så gott som varenda millimeter av huset är julpyntat! Här finns tomtar i varje vrå, vackra blomsterarrangemang, tavlorna på väggen har slagits in och ser ut som paket, det hänger stjärnor i taket och granar med ljusslingor trängs överallt. Det är så mysigt!

Att hitta något som sticker ut är svårt när allt är av världsklass, men laxen är något utöver det vanliga. Den gravade och inkokta laxen smälter i munnen och man hade lätt kunnat äta bara det. Undertecknade är inga större älskare av lutfisk, eller var… kanske är mer korrekt. Lutfisken serveras vi bordet och är så len och god att den som verkligen älskar den traditionella rätten kan komma enbart för just den.

Allt smakar som hemlagat av någon som verkligen lagt ner kärlek i varenda rätt. Precis som Fredrik har som målsättning. Hans Janssons Frestelse är perfekt och skinkan är saftig. Efterrättsbordet är generöst med perfekta små portioner av bla chokladmousse och creme Catalan. Till och med julgranen är perfekt!

Detta kan vara det bästa julbordet vi har testat och vi har testat många. På Långbro Värdshus hemsida står det att “Ett julbord på Långbro Värdshus är lite som att fira jul hemma”, men det är mycket bättre!

 

HÄR finns en film från besöket.

 

Text och bild – Jikitas (förutom porträttbilden på Fredrik som är tagen av Tina Axelsson)

 

Visited 54 times, 1 visit(s) today