Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Är Henrik Fexeus att lita på?

skriv ut
Henrik Fexeus är författare, föreläsare, programledare, tankeläsare och illusionist. Nu är han aktuell med sin nya show “Henrik Fexeus är att lita på”. Men är han verkligen det?

Mentalist. Mästermanipulatör. Psykologisk illusionist. Författare. Föreläsare. Programledare. Henrik Fexeus har många strängar på sin lyra, mest känd är han nog trots allt för att kunna läsa tankar och kroppsspråk. Förra showen “BOX” handlade om våra minnen och erfarenheter, vilka boxar vi väljer att vara i. Vad händer om man ändrar på någons minnen, eller någons bild av verkligheten? Finalen var så galen och oväntad att hela publiken satt som stora frågetecken.

Nu är det alltså dags igen. Ny showen har han döpt till “Henrik Fexeus är att lita på”. Henrik säger själv att han har ett enormt kontrollbehov, hela föreställningen handlar därför om att släppa på kontrollen. Meningen är att publiken ska föra händelserna framåt och allt börjar med att en enda person från publiken som kastar en pil och sedan låser in siffran som pilen träffar. Finalen går såklart ut på att Henrik tillsammans med publiken löser gåtan för att komma på siffran.

Vi ser showen dagen efter premiären, den har alltså haft en provpublik ett par kvällar innan, samt en premiärpublik. Ändå känns Fexeus lite stressad, inte alls så där avslappnad, självsäker och lugn som man är van att se honom. Om det är inövat eller inte är svårt att säga, eftersom han trots alls säger sig ha släppt kontrollen helt och lagt showen i händerna på publiken. Det där lite förvirrade och stressade intrycket kan alltså vara en del av showen.

Under kvällen förvånas man gång på gång av hur Fexeus lägger fram detaljer om publiken som han inte kan ha en aning om och får sina försökspersoner att agera på sätt som är minst sagt “mind blowing”. Magiker som får saker att försvinna är en sak, men att ta sig in i en annans hjärna är något hela annat och otroligt fascinerande. Och lite skrämmande.

Premiärhelgen i Stockholm är avklarad, nu blir det en liten paus innan föreställningen ger sig ut på turné i södra Sverige. Är man fascinerad av hur våra hjärnor fungerar, så ska man inte vänta med att boka biljett. Stressat eller ej, så är det väldigt spännande!

Är våra tankar verkligen våra egna? Eller har Fexeus återigen lyckats manipulera oss att göra precis som han vill? Såklart han har! Frågan är bara hur sjutton han bär sig åt!

 

“Henrik Fexeus är att lita på” går som turné 28/1 – 9/4 2022.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Jonas Persson

 

Visited 17 times, 1 visit(s) today