Julinspirerad halstrad lax (förrätt)

skriv ut
6-8 portioner
  • 1 styck rödlök
  • 2 cm ingefära
  • 1 msk smör-olivolja till stekning
  • 1 dl rött vin
  • ½ dl balsamvinäger
  • 1 tsk sambal oelekpasta
  • 1 msk sirap (ljus)
  • 1 styck stjärnanis
  • 1 styck grönkål (färsk)
  • 300 gr laxfilé (färsk)
Gör så här:

Skala och skiva rödlöken. Skala och finhacka, eller finriv, ingefäran. Skär laxen i portionsbitar utan skinn.

Hetta upp smör-matoljan i panna på medelvärme och fräs löken med ingefäran cirka 5 minuter tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vin, balsamvinäger, sambal oelek, sirap och stjärnanis. Låt småkoka i 15 min.

Strimla grönkål och tillsätt detta i pannan den sista minuten.

Hetta upp grillpanna på högsta värme och halstra laxen (utan matfett) 1-2 minuter på var sida (1 minut = lätt rå inuti).

Lägg upp laxen och toppa med rödlöksröran.

 

För er Viktväktare:

Personliga Points: 11-28 PP för allt, om man använder matlagningsvin istället för vanligt vin.

Mitt WW: Grön 22, Blå 8, Lila 8 för allt, om man använder matlagningsvin istället för vanligt vin.

 

Recept – Gunnar Frykfors, bild – Martin Hanner