Du i Fokus
Upplevelser

Stora upplevelser i ny utställning på Skoklosters slott

skriv ut

En förgylld skrift, jord- och himmelsglober och den spanska dräkten är några av de unika föremål som plockats fram för slottets besökare i sommar. I början på juni öppnade den nya permanenta utställningen Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen.

Att kliva in i Skoklosters slott är som att resa tillbaka i tiden, till adelns lyx och vardag som den sett ut under 350 år. Här finns möbler, böcker, tapeter och målningar som alla bär på en historia, något som lyfts fram i utställningen som visarhöjdpunkter från samlingarna.

-Vi har flyttat ned flera av våra praktföremål till bottenplan, vilket gör att tillgängligheten ökar och fler kan ta del av våra unika samlingar, säger Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott.

Wrangels familjebibel

Den nya permanenta utställningen har byggts i tre etapper under tre år och inför sommarsäsongen står den nu klar. En nyhet är några av slottets dolda skatter ifrån biblioteket som kommer att ställas ut på entréplanet: den förgyllda Alexanderhandskriften från 1400-talet och Wrangels familjebibel.

Vilka gav slottet liv?

Andra exklusiva föremål är till exempel Nils Brahes spanska dräkt från 1655 – förmodligen den enda som finns kvar i världen idag, samt jord – och himmelsglober från 1602 och verktyg från slottsbygget för 300 år sedan. Utställningen berättar också om människorna som gav slottet liv under tre sekel. Hur såg de på världen och vad drömde om?

Utställningsdesignen i den sista etappen av utställningen är gjord av JoAnn Tan Studios som bland annat jobbat med Nordiska Kompaniets skyltning.

Om Skoklosters slott

Ett av Europas främsta barockslott och det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Carl Gustaf Wrangel, greve och fältmarskalk, uppförde slottet under den svenska stormaktstiden. Bygget påbörjades 1654 och pågick fram till Wrangels död 1676.

Genom århundraden har samlingarna i slottet blivit allt större – något slottets ägarfamiljer ur ätterna Wrangel, Brahe och von Essen har bidragit till.

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today