Du i Fokus
Hälsa & Motion

Tre anledningar att använda rikligt med solskydd

skriv ut

Sommaren är här och vi spenderar dagarna på stranden som kanske avslutas med en grillkväll med vännerna i kvällssolen. Sommarkläderna har plockats fram och bärs upp med en snygg solbränna. Det vi inte får glömma bort är den skadliga effekten av solen och vikten av att skydda sig från de skadliga strålarna. Vi har listat de 3 största anledningarna till varför du ska smörja in dig ofta och rikligt när du planerar dina sommardagar utomhus.

Nr. 1 – Rynkor

När vi blir äldre får vi rynkor, det vet vi alla. Men vad är det som gör att vi får rynkor? Det är när ämnena som håller vår hud mjuk och spänstig som kollagen, elastin och hyaluronsyra minskar. När man är ute i solen, utan solskydd bidrar UV-strålarna till en förminskning av dessa ämnen i huden. Hudens struktur försvinner och du påskyndar processen att rynkor bildas. Solexponering är en av de största yttersta faktorerna till att rynkorna tittar fram, därför rekommenderar vi att du är noga med att använda solskydd i ansiktet så fort du ska ut och njuta i solen.

Nr. 2 – Pigmentförändringar

Pigmentförändringar kan uppstå i samband med hormonella förändringar som exempelvis en graviditet, finnas ärftligt i kroppen eller genom att utsätta kroppen för UV-strålning. Att vistas i solen för mycket, utan skydd, är en av de största yttersta faktorerna till pigmentförändringar och pigmentfläckar eftersom du utsätter kroppen för en ökad melaninproduktion. Melanin är ämnet i kroppen som skyddar dig mot farliga UV-strålar och det ämnet som gör dig brun. När det sker en ökad melaninproduktion i kroppen så skapas en hyperpigmentering, vilket gör att melaninet inte längre kan skydda dig från de farliga strålarna. Då bildas mörka fläckar och när dessa har skapats kan solexponering förvärra dem och de blir ännu mörkare och större. Se till att en del av din morgonrutin blir att smörja in ansiktet, som är ett väl utsatt område, med SPF innan eller tillsammans med din dagkräm.

Nr. 3 – Hudcancer

Varje år drabbas flera 10 tusentals människor av någon form av hudcancer årligen. Antalet fortsätter öka och vi tar inte läkarnas varningar av överdrivet solbadande på allvar. Solens farliga UV B-strålar är de strålarna som gör att vi bränner oss och brännskadorna ger skador i cellernas DNA, vilket är den ledande orsaken till hudcancer. En brännskada i huden försvinner aldrig och det finns en stark koppling till de som ofta bränner sig löper större risk för hudcancer. Så ska du vistas i solen, glöm aldrig din solskyddsfaktor. Smörj dig rikligt och gärna varannan timme om du ska vara ute under en längre tid.

5 snabba tips

  • Försök undvika solen starkaste strålar mitt på dagen mellan 11 och 15.
  • Brännskador försvinner aldrig och för varje gång du bränner dig skadar du dina celler och löper större risk för hudcancer. Smörj, smörj och smörj.
  • Använd inte för lite SPF – smörj in dig ordentligt för att krämen ska ge full effekt. Gärna en handfull varje gång.
  • Använd dagkräm med SPF.
  • Skaffa en snygg solhatt och minska risken för pigmentfläckar i ansiktet.

 

Text och bild – Happy Green

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today