Skoklosters slott – Drömmarnas park
Utanför Skoklosters slott ligger en vidsträckt slottspark med gräsmatta, äppelträd och en lindallé vars stammar är över 300 år gamla. Under mitten av 1600-talet fanns drömmar om något ännu mera praktfullt, och det var den franska barockparken med alléer, vattenkonster, mönster och skulpturer som var idealet.
– Den var tänkt att spegla familjen Wrangels framgång, status och makt, säger Inger Olovsson, utställningsproducent och intendent, Skoklosters slotts samlingar.
Sällsynt trädgårdslitteratur
I parken skulle det finnas en lustgård med porlande vatten och tid för rekreation, en fruktträdgård med äpplen, päron och körsbär liksom klättrande humle till ölets smaksättning.
Men det nordiska klimatet gjorde det svårt att tukta naturen, och eftertraktade europeiska trädgårdsmästare var tveksamma till ett yrkesliv på Skohalvön. En del av visionerna blev av, medan andra förblev en dröm – något som visas i utställningen genom bland annat trädgårdslitteratur och kartor från 1600-talet som plockats fram ur slottets omfattande bibliotek.
– Det är roligt att vi kan ta fram föremål som vi i vanliga fall inte visar. Att det finns många böcker inom ämnet trädgårdskonst visar både på ett stort intresse och ett stort behov av sådan litteratur, säger Inger Olovsson.
Handkolorerade bilder
Bland föremålen finns ett kopparstick i bokverket ”Suecia antiqua et hodierna” av Erik Dahlbergh som målar upp drömbilden av Skoklosters slott och stormaktstidens Sverige. Det finns också en ritning från 1660-talet som är det äldsta kända förslag på hur slottsparken skulle se ut. Även Olof Rudbecks botaniska verk Campus Elysii, del 2 från 1701 är utställd. Boken innehåller illustrationer av mer än 600 växter och utställningen visar en lyxupplaga med handkolorerade bilder.
Slottet håller visningarna om Drömparken ute i slottsparken, dagligen kl 11-17, tom 31 augusti.
Text och bild – Pressmaterial