Du i Fokus
Upplevelser

Plundring – viktig utställning på Forum för levande historia

skriv ut
Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Mängder med konstverk försvann och en del återförenas nu med sina ägare. Om detta vill Forum är levande historia berätta i sin nya utställning ”Plundring”.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, musikinstrument, smycken, personliga brev, möbler och hela fastigheter.

Förra veckan öppnade Forum för levande historia utställningen ”Plundring” som bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken”.

– Nazisternas plundring var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet, säger författaren Anders Rydell som skrivit texterna i utställningen.

Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget och förintelseöverlevande och ättlingar kämpar än i dag för rätten till sitt förflutna. Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen tvingats återlämna tiotusentals plundrade föremål, men det är fortfarande många kvar.

– Berättelsen om hur nazisterna stal judisk egendom handlar också om Sverige. Hit fördes tillgångar som tillhörde människor som försvann i Förintelsen. Utställningen, som tar upp några av dessa fall, visar att även vårt land, än i dag, berörs av denna dimension av Förintelsens historia, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Utställningen öppnade 28 mars och visas till den 17 augusti 2019 och turnerar därefter runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today