Du i Fokus
Upplevelser

Trådar till 1700-talet – von Echstedtska gården

skriv ut
von Echstedtska gården i Kila, byggdes mellan 1762-1764. Gården är kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar, med en spännande apelgård och en alltid väldoftande örtagård. Förutom en fantastisk miljö finns här även ett spännande museum. Årets utställning bjuder på textiler från 1700-talet.

Sommarens utställning på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden.

Utställningen har sin utgångspunkt i bland annat Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794. Textil var värdefullt och gårdens samling omfattande. Sänglinne, dunvar och täcken redovisas som separata poster med högt värde. I hemmet förenades importerade motiv från olika håll som exotiska blommor och rankor med strikta rutor och ränder. En ombonad och komfortabel miljö skapades.

Genom linne, kläder, möbeltyg och hemtextilier förflyttar vi oss till 1700-talets vackra mönstervärld. På gården tillverkades textilier för såväl nytta, liksom för ögats njutning. Vi möter lin och ull såväl som tuskaft och dräll. De hantverksskickliga kvinnorna i hushållet förvandlade ett hus till ett hem och förfärdigade föremål för livets olika möten. Alla flickor deltog i produktionen av textilier, såväl bondflickor som herrgårdsfröknar. De började när de var fem-sex år och var fullärda i tonåren. Omgiven av en rustik elegans skapades en levande miljö, som vi än idag inspireras av.

Ett besök här kommer förgylla sommaren på flera sätt. På plats erbjuds, förutom en fantastisk miljö, bland annat guidade turer, kafé med butik. På den lilla höjden framför caféet med utsikt över sjön Summeln avnjuts gärna en god fika.

Utställningen visas på von Echstedtska gården 29 maj till 15 augusti 2021.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today