Du i Fokus
Upplevelser

Stadsvandring i dansens fotspår

skriv ut

Hur många vet att Brunkebergstorg en gång i tiden var ett nöjescentrum? Och att Sveriges mest kända damimitatör John Lind uppträdde där NK:s varuhus numera ligger? Dansmuseets nya stadsvandringDanshak, revyer och kungliga scener” återuppväcker dessa berättelser och många andra – och visar hur betydelsefullt Norrmalm har varit för dansen i Sverige.

-De centrala delarna av Stockholm har haft stor betydelse i såväl den sociala som den sceniska dansens historia, säger Erik Mattsson, intendent och tf museichef på Dansmuseet. Han fortsätter -Det känns viktigt och väldigt roligt att kunna lyfta fram det i form av en stadsvandring.”

Vandringen, som har fått namnet “Danshak, revyer och kungliga scener”, börjar vid det sena 1800-talet och rör sig fram till modern tid, från kunglig glans till popkultur. Deltagarna får bekanta sig med Norrmalms danshak, revyscener och nöjespalats. Några av dessa finns kvar än idag medan andra har försvunnit.

Dans i en föränderlig stad
-En gång i tiden var Brunkebergstorg ett betydligt mer levande område än vad det är idag”, berättar guiden Peter Gavelius, som har tagit fram vandringen. -Där låg till exempel Ferdinand de la Croixs Hotel som bjöd på allt ifrån dans till politiska sammankomster. Och Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata var ett storslaget nöjespalats som senare omvandlades till frikyrka!

Vandringen berättar om hur sceners geografiska placering ofta korresponderar med historiska förskjutningar i makt, från Operans placering nära Kungliga slottet till de kommersiella scenernas närhet till borgerliga kvarter. När Dansens hus skapades gjordes en poäng av närheten till arbetarrörelsens institutioner vid Norra Bantorget. Genom att möta välbekanta platser och dess berättelser utifrån nya synvinklar ökar förståelsen för vad som lagt grunden till den dans- och underhållningskultur som finns idag.

Lysande stjärnor
Vandringen handlar så klart också om alla lysande stjärnor som en gång i tiden drog stora åskådarskaror till showerna. Revykungen Ernst Rolf lade grunden till sin personliga revystil på Fenixpalatset, balettstjärnan Rudolf Nurejev fick folk att övernatta i kön till Operans biljettkassa och Sveriges främsta damimitatör John Lind – eller ”?Lind?” som han kallade sig – uppträdde där NK:s varuhus numera ligger.

Stadsvandringen berör även Dansmuseets historia, som är nära knuten till dessa kvarter. Museet öppnade sina portar 3 juni 1953 i Operans källare. Därefter har Dansmuseet bland annat varit placerat vid Dansens hus på Norra Bantorget och på Drottninggatan.

Vandringar under sommaren 2023
Stadsvandringen ges 13/5, 27/5, 31/5 samt 2/6 kl 14.00. Vandringen återkommer också i augusti, under Stockholms kulturfestival.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 36 times, 1 visit(s) today