Du i Fokus
Upplevelser

Nobel Week Lights 2021 – Läckra ljus över hela Stockholm

skriv ut
Även i år bjuder Stockholm på spännande ljusinstallationer under Nobelveckan. Nobel Week Lights pågår till den 12 december och har ett tjugotal iögonfallande ljusinstallationer för alla dem som vill uppleva Stockholm på ett nytt sätt. I år erbjuds även guidade turer, helt gratis.

Redan förra året lyste man upp Stockholm under Nobelveckan. Detta som ett alternativt firande då Nobelfesten ställdes in pga pandemin. Detta är ett faktum även i år och då har man dessutom passat på att utöka evenemanget. I år är det betydligt fler installationer och fler platser. Man kan även gå en guidad tur, så man inte missar något, turen är helt gratis.

– Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader för dessa fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag och skapa mer trygghet under årets mörkaste tid. Detta blir en spektakulär inledning till Nobelveckan. Med ljus, konst och innovationer lyser vi upp Stockholm, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd Stockholms stad.

I år finns det en tydlig koppling mellan ljusinstallationerna och olika Nobelpris. Västerbron kläs tex i det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium och fysikpristagaren Marie Curie. Dramaten har fått ett ljuskonstverk i form av två monumentala hjärnor i dialog, utförande en dynamisk, lysande brainstorming, för att betona uppkomsten av fantastiska idéer och sprakande aktivitet i sinnet hos stora tänkare. Över hela stan finns färg, form och ljus.

21 platser är belysta, det finns en karta HÄR så man inte missar någon. Några av dem är Stadshuset, Operan, Dramaten, Sergels torg och Skeppsholmsbron. Alla installationer visas klockan 16.00–22.00 mellan 4–12 december, men de flesta installationerna går att uppleva dygnet runt. Guidade turer bokas via upplev.stockholm. De guidade turerna varierar mellan 90 och 120 minuter och visar upp ett axplock av de olika ljusinstallationerna.

Nobel Week Lights lyser verkligen upp Stockholm, men under en alldeles för kort tid. Det blir lite av en sport att se så många installationer det går under veckan. Samla gärna hela familjen, vänner och bekanta och ta ett varv med kameran. Eller ta en stilla promenad mellan installationerna, kanske som en första date?

Vad ni än väljer så missa inte detta! Det är något alldeles speciellt som visas upp under en väldigt kort tid.

 

Text och bild – Jikitas

 

Visited 43 times, 1 visit(s) today