Du i Fokus
Hälsa & MotionResor

7 skid- och snöupplevelser i schweiziska Grindelwald

skriv ut
Grindelwald är en alpby belägen vid foten av bergen Eiger och Wetterhorn och är den största skiddestinationen i schweiziska Jungfrau-regionen. Här finns förstklassiga skidbackar, halfpipes, ziplines och fina möjligheter till vintervandring. Grindelwald ligger dessutom strategiskt beläget invid bergspasset Jungfrau och – där man hittar Europas högst belägna tågstation.

Alpbyn Grindelwald ligger vid foten av bergen Eiger och Wetterhorn och är den största skidestinationen i schweiziska Jungfrau-regionen. Trots det erbjuder Grindelwald ytterst konkurrenskraftiga hotellpriser jämfört med andra schweiziska skidområden. Grindelwald har varit en populär turistort ända sedan slutet av 1700-talet men området blev extra välbesökt sedan tågstationen på Jungfrau – även känd som “Top of Europe” -etablerades år 1912.

Det går tåg till Grindelwald från de flesta orter i Schweiz. De flesta skandinaver flyger till Zürich och tar tåget från flygplatsen till Grindelwald.

Här följer sju upplevelser man inte bör missa under en vintersemester i Grindelwald.

Europas högst belägna tågstation 
Jungfrau – även känd som Top of Europe – är Europas högst belägna tågstation, 3454 meter över havet. Från observationsdäcket kan man njuta av 360-graders panoramautsikt över vackra, snötäckta berg med det schweiziska Mittelland på den ena sidan och Aletsch-glaciären, som finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på den andra. Resan mellan Grindelwald och Jungfrau tar 45 minuter, varav de första 15 minuter av transporten sker med den helt nya gondolliften Eiger Express och den resterande halvtimmen med tåg. Tågrälsen etablerades för över 100 år seden.

Världens mest moderna gondollift 
Eiger Express är världens mest moderna gondollift och de 44 gondolerna, som vardera har 26 säten, kan transportera 2200 passagerare i timmen. Fönstren i kabinerna är uppvärmda så oavsett väder är man garanterad att kunna njuta av fantastisk utsikt över alptopparna. Varje kabin har dessutom wifi och uppvärmda säten.  All ström till liften genereras av kablarna när de drar gondolerna uppåt. Med den nya liften går det nu snabbare att ta sig till både pisterna och Europas högst belägna tågstation än tidigare. Liften invigdes förra vintern och sträckan från Grindelwald till Eiger Glacier station tar nu bara 15 minuter: Transporttiden upp till pisterna och Jungfrau förkortas därmed med 47 minuter.

World Cup-pist och andra populära berg
När snön faller över alptopparna omkring Grindelwald förvandlas området till ett paradis för skidentusiaster. I Grindelwald-området finns totalt 160 km med pister, häribland Lauberhorn, som varje år står värd för den alpina världscupen. Andra närliggande berg är Kleine Scheidegg och Männlichen. Det finns även 300 km natursköna vandringsleder i området – varav 80 km kan utforskas även under vintermånaderna.

Snö-eldorado för snowboard och friåkare
Så fort den första snön faller i Grindelwald påbörjar man byggandet av snöparken Snowpark Grindelwald-First. Här finns bland annat en 130 meter lång halfpipe-bana och en terrängpark med hinder och hopp i olika svårighetsgrad, som både snowboardåkare och friåkare kan vältra sig i.

Den första halfpipe-banan i Grindelwald etablerades vintern 1989 vid Männlichen. Den tog veckor att bygga, med väggar som var 1,5 meter höga och hade mycket skarpa kanter. Sedan dess har det tillkommit många fler och bättre halfpipes. Bland snowboardåkare är Grindelwald idag vida känt som ett riktigt snöparadis.

Zipline och linbana med alputsikt
Med zipline-banan First Flyer kan man få luft under vingarna och sväva fram över Grindelwalds alptoppar med en fart på över 84 kilometer i timmen och upp till 50 meter över snön. Banan är 800 meter lång och startar vid berget First och avslutas vid stationen Schreckfeld.

Att kunna flyga som en fågel är mångas dröm och kanske är First Glider något av de närmaste man kan komma. Här “flyger” 4 passagerare vid sidan av varandra längs en linbana. Banan är 800 meter lång och “fågeln” når en toppfart på 83 kilometer i timmen. Under vintermånaderna är banorna öppna mellan den 18 december till 27 mars.

Pulkaåkning i mörka natten 
Pulkabacken Eiger Run är en favorit bland leksugna i alla åldrar och med en lutning på upp till 36 procent kan man få bra fart på pulkan. Den 3,5 kilometer långa backen mellan Alpiglen och Brandegg är dock ännu mer spännande om natten. Med liften kan man nämligen ta sig till Alpiglen även om kvällarna med möjlighet att njuta av en fondue, innan man sätter på kälken och kastar sig utför den upplysta banan i mörkret. “Eiger Run Night Sledging”, som arrangemanget kallas, kan upplevas varje dag mellan 26 december och 1 januari. Därefter arrangeras kvällsåkning varje torsdag, fredag och lördag mellan den 6 januari till den 5 mars.

Vintervandring
De flesta föreställer sig nog blommande alpsluttningar och grönt gräs när det kommer till vandring i Alperna, men faktum är att det finns många möjligheter att vandra i alpterrängen även under vintermånaderna.

I Grindelwald finns 300 km natursköna vandringsleder, varav 80 km av dem kan utforskas även vintertid. Vandringarna tar mellan en till sex timmar och längs vägen finns möjlighet att ta en paus och fylla på energidepåerna i olika värmestugor och schweiziska värdshus.

En av vandringarna leder till Berggasthaus First, där man kan njuta av en kopp varm choklad, innan turen fortsätter till sjön Bachalpsee som är belägen 2265 meter över havet. Den riktigt modige kan passa på att ta ett dopp innan man fortsätter på den sista sträckan till Bort. Härifrån tar man gondollift ned till byn.

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today